Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Törökbálinti összefogás

Év: 
1999
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Nagy Tamás

A Törökbálinti Kerekdomb Környezetvédõ Egyesület és a helyi önkormányzat példamutató összefogással folytat szeletív hulladékgyûjtési programot a háztartási hulladék kezelése terén. Az összefogás eredményeképp mindenki jól jár, köztük környezetünk, csak a kommunális szolgáltatónak akad több munkája. és nagyobb kiadása.

Napjainkban -- többek között -- a fõváros melletti kisebb településeken a kommunális szolgáltatás tekintetében (is) szabad piaci verseny alakult ki. A szemétszállítás terén az önkormányzatok által kiírt pályázatokra rendszerint több -- fõként külföldi érdekeltségû -- cég is ad be ajánlatokat, melyekben a szolgáltatás korszerûsítése kapcsán a szelektív hulladékgyûjtés ilyen-olyan fokú bevezetésére is tesznek ígéretet. Történ mindez Törökbálinton is, azzal a különbséggel, hogy a pályázat nyertesén azután a társadalmi érdekképviselet az önkormányzattal karöltve kõkeményen számon kérte a szolgáltató által korábban tett (könnyelmû) ajánlatok megvalósítását. A kerekdombiak áldozatos munkájának, az önkormányzat folyamatos támogatásának és a szolgáltató partnerségének köszönhetõen a település több pontjára kihelyezett edényekben történik a háztartásokban keletkezõ fehér és színes üveg, mûanyag, és fémhulladék gyûjtése, iskolákba, közintézményekben szárazelem, valamint kampány jelleggel évente több alkalommal papír, autógumi és veszélyeshulladék-gyûjtés. Az önkormányzat egy területet is rendelkezésre bocsátott, mely most hulladékudvarként üzemel, nagyobb edényekben átmeneti szállást biztosítva a konténerekben és akciók során gyûjtött hulladékoknak. Az ide beérkezõ anyagot a környezetvédõk folyamatosan ellenõrzik, és ha kell ki is szedik az oda nem illõ hulladékokat. A törökbálintiak nagy hangsúlyt fektettek a környezeti nevelésre. A gyûjtés kezdetén és az óta a helyi írott és elektronikus sajtó is rendszeresen foglalkozik a témával, még maga a polgármester is -- aki egyébként a környezetvédõ egyesület tagja -- térdig belemászva dolgozott a program sikeréért. A hulladékprobléma komolyan vétele és a vele való folyamatos foglalkozás továbbá azt is eredményezi, hogy a település jelenleg azon kevesek egyike, melyek határában nem éktelenkednek az illegális lerakás során feltornyosult szeméthegyek.

A dolog sikerének kulcsa az erõs társadalmi szerepvállalás és a kezdeményezõkészség és összefogás az önkormányzat és a lakosság részérõl, melynek sikere nem elsõsorban az anyagiakon, hanem egy a környezetünkért tenni akaró közösség elhatározására és munkájára épül.

A HuMuSz a jelen jogi és gazdasági környezet tükrében a szaktárca véleményével ellentétben nem elsõsorban a központi irányítással regionálisan kiépíteni kívánt milliárdos hulladékgazdálkodási programokban, hanem az ilyen és ehhez hasonló helyi, kistérségi összefogásokban lát nagy lehetõséget szelektív hulladékgyûjtés szervezése kapcsán.