Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hajtogatás hulladékpapírból

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Nagy Tamás

Szerencsére egyre többen vannak közöttünk, akik a hulladékot nem tekintik szemétnek, amitõl minél gyorsabban meg kell szabadulni, hanem ötleteik megvalósításához alapanyagként használják. A Martonvásáron élõ, ötletbõségben szenvedõ" Kocsis János 15 év alatt az origami-t (papírhajtogatás) mûvészi szintre emelte.

A lelkes hajtogatómûvész alapanyagként többnyire hulladékpapírt, vagy újrapapírt használ, amibõl szinte bármit elõ tud állítani. Az ember nem is gondolná, hogy egy darab papírból pillanatok alatt játékok egész sora, egyszerûbb használati tárgyak széles skálája állítható elõ. A mûvész másfél évtizedes munkássága alatt készített már cigarettás dobozokból fiókos szekrényt, papírból az építõkockáktól a könyvespolcon át a szekrényig mindent. Technikájával, némi hulladékfa kombinálásával, egy lakás teljes bútorzata elkészíthetõ hulladékkartonból.

Polcrendszer hulladékpapírból
Polcrendszer hulladékpapírból

Az ötletgazda még arra is vállalkozik, hogy Tetra Brik dobozokból házat épít! Ezzel megtalálta az általunk sokat szidott, rendkívül környezetszennyezõ csomagolás egyik hasznosítási módját. Látogatásakor szemünk láttára készítette el a Tetra Brik téglájú ház egyik építõkövét, több doboz egymásba hajtogatásával.

A feltaláló bizalmatlan a bürokratikus intézményekkel szemben, ezért más utat szeretne választani módszerének népszerûsítésére. Igazából egy mozgalom elindulását várja, mely nagy tömegben gyártana használati tárgyakat hulladékpapírból. Jelenleg a feltaláló és kis csapata már éves szinten több ezer hajtogatott tárgy elkészítését tudná vállalni, szívesen várna megrendeléseket.

Kocsis úr elõadásokat tartva, tanfolyamokat szervezve szívesen adná tovább eddigi eredményeit.

A Hulladék Munkaszövetség lelkes támogatója az effajta kreatív tevékenységeknek, fõleg akkor, ha az a hulladék újrahasznosításban is jelentõs szerepet játszhat.

Ezúton várja a HuMuSz azok jelentkezését, akik érdeklõdnek a papírhajtogatás iránt, vagy bármely ötletük megvalósításához a papírhulladékot választanák alapanyagul, és ehhez segítségre lenne szükségük.