Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

McHús

Nem hepi!
Év: 
1998
Szám: 
Tavasz

 

McHús

 

Az Utolsó Esély az Állatokért mozgalom és a Tiszta Élelmiszer kampány tiltakozik a McDonald`s ellen, amiért az embertelenül bánik az állatokkal, illetve genetikailag kísérletezett, kémiai úton tenyésztett ételeket használ.

A két szervezet közösen demonstrációt szervezett "McHús - nem happy-étel" jelmondattal. A Kaliforniai Santa Monica-ban lévõ McDonald`s étterem elleni tüntetés a vállalat által genetikailag kísérletezett és kémiailag kitenyésztett marhahús használata illetve az állatok elleni kegyetlen bánásmód ellen szólt.

Évente tartanak ilyen demonstrációt, annak érdekében, hogy tudatosítsák, hogy a genetikailag kísérletezett, kémiailag kitenyésztett élelmiszerek ártalmasak lehetnek a fogyasztókra. Az esemény az ellen irányul, hogy a cég olyan húst fogad el, ahol a hústermékek mozgásra képtelen, beteg marhákból származnak, illetve olyanoktól, amelyeket állati fehérjén tápláltak (a marhák természetesen növényevõk) vagy növekedési hormonnal lettek kezelve.

Amerikában a legtöbb állati terméket "ipari tenyésztés" által nyerik, ami azt jelenti, hogy lehetõséget teremt a genetikai kísérletek és a kémiai tenyésztések gyakorlásának az állatok számára nagy szenvedéseket okozva.

Zsíros üzlet

Az "ipari tenyészeteken" (factory farm) a rossz bánásmód, a túlzsúfolt helyiségek és elhanyagoltság során sok állat megsérül vagy beteg lesz, sõt gyakran még a mészárszékre kerülés elõtt elpusztul. Amerikában a húsfogyasztás önmagában felelõs évente több mint 9 billió állat haláláért. A húsfogyasztás szenvedést jelent az állatok számára, ugyanakkor a kutatások kimutatták, hogy az állati termékeken alapuló étrend szívbajokhoz, agyvérzéshez és elhízáshoz vezet. Az Amerikai Mezõgazdasági Minisztérium (United States Department Of Agriculture) kutatói megvizsgálták az emberi fogyasztásra elkészített húsfajtákat, és kiderült, hogy a fertõzött hús okozta betegségek, mint az E. coli és a szalmonella mérgezés is gond lehet a húsfogyasztók körében.

A szervezõk felszólították a McDonald's-t arra, hogy ne fogadjanak el többé olyan marhahúst, amely beteg, állati fehérjéken táplált vagy növekedési hormonnal kezelt marhából származik, illetve arra, hogy a vállalat szolgáltasson vegetáriánus burgert.

Ezidáig a McDonald's megtagadta a válaszadást a szervezõk kérésére.