Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Metropoly

Év: 
1997
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Eszik Attila

Jeruzsálem. Mi jut errõl az eszébe egy egyszerû embernek? Természetesen egy város Izraelben.

És a mai kor magyar emberének, aki ráadásul üditõitalt is fogyaszt és ráadásul a FÁÜ Rt. által gyártott termékekbõl? Hát a METROPOLY!!! Ebben is a második nyerõ város. Amikor szeptember környékén indult ez az akció azt igérték, hogy december 13-ig tart majd. Mindenesetre nem rohantam meg a kereskedelmi egységeket, hogy televásároljam magam kólával. Továbbra is kéthetenként (esetleg) vettem egy 2 literes visszaváltható palackos kólát.

De mit ad Isten?!

Az egyik kupakomban az van, hogy JERUZSÁLEM, meghogy Cheetos Chips. A dolog elfelejtõdött, nem rohantam a csipszért.

Aztán eljött az akció utolsó hete (december 9.). Összeszedtem az összes kupakomat (kb. 15 db) és elõkerült JERUZSÁLEM. Utolsó nap megyek a hozzánk közeli SPAR-ba, mutatom a kupakot. Aszongya egy majdnem kedves néni, hogy nem tudja beváltani, tõlük már nem veszik át. Hmmm.

Ekkor még nem gondoltam semmi rosszra, a SPAR "szupermarketben" ugysem biztam.

Elmentem egy kisebb bótba. Ott épp egy ismerõssel találkoztam. Mutatom a kupakot. Erre õk is azt mondják, hogy nem válthatják be.

Na ekkor kezdtem rosszra gondolni. Kérdezem, hogy ugyanmá miért nem. Az üzletvezetõ is odaért, és mondja: - A srác (üzletkötõ, FÁÜ) itt volt hétfõn (dec. 9.) és azt mondta, hogy több kupakot nem válthatunk be.

Erre nem tudtam mit mondani. A boltost nem hibáztathatom, õ csak nem olyan hülye, hogy zsebbõl odaadja a csipszet. Ha tõle nem veszik át, akkor nem fogja beváltani. Aki nem váltja (FÁÜ) be, azzal meg nem tudtam beszélni.

Nem a csipsz izgat. Az, hogy ha valaki(k) meghirdetnek egy akciót és annak játékszabályait médiákban, szórólapokon, hirdetésekben közzéteszik, akkor azt be illene tartani. Ha én nem a szabályok szerint cselekedtem volna és tegyük fel pénz járna nekem, tuti, hogy nem kapom meg.

De kérdezem: õk büntetlenül nem tarthatják be a játékszabályokat?

Tudom, lehet azt mondani, miért az utolsó nap mentem, de ez mindegy, mert már hétfõn (dec. 9.) letiltották a beváltást.

Miért kell ennyire lesajnálni az embereket a multik részérõl? Nem fér bele a marketing költségeibe a maradék négy nap? Itt spórolnak?

Szelektív gyûjtés a mekkiben.

Néhány elvetemült egyetemista, ha munkát keres, el-eltéved a mekkihez. Õk mesélték, hogy hogyan néz ki a szelektív gyûjtes. Valóban külön gyûjtik egyes helyeken, sõt át is veszik tõluk. Miért lehetséges ez? Mert elmossák a hulladékot. Jól értettétek: ELMOSSÁK!! Na persze, így mindjárt tiszta lesz és mehet a feldolgozás is...

Használt étolaj.

A 102-es rendelet szerint veszélyes hulladéknak számít. Ez érthetõ is. Sok rákkeltõ vegyületet tartalmaz (PAH, stb), valamint a vizekbe jutása sem éppen kedvezõ. Mit lehet kezdeni vele? A Biofilter Kft átveszi és... Na, itt a gubanc! 1. Van egy technologiájuk, ami lejárt engedélyû, de ez ugye ma nem számit. 2. A Caola nevû cég átvesz belõle. Kozmetikum vagy mosószer lesz belõle?? 3. Állatok takarmányába keverése. Azaz nekik nem számit a rákkeltõ anyag. Ja és mi esszük meg õket (kivéve a vegetáriánusok).

A McDonald's pedig 100%-ban a Biofilternek szállít. Ha kell, pontos mennyiségeket tudok beszerezni, lebontva az idei évre.

Jégtörõ