Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Termikuss!

Palotás...
Év: 
2005
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Lukács Bence

Várpalota Inotai városrészében, a Magyar Villamos Mûvek területén álló egykorvolt szépemlékû November 7. Hõerõmû átépítésével hulladékégetõ mûvet szándékozik építeni a Polgárdi gesztorságával alakult Közép-Duna Vidéke Konzorcium.

Apolgárdi gesztorságával alakult Közép-Duna Vidéke Konzorcium. a kisebbségben lévõ, egészségüket és életminõségüket féltõ városlakók mellett állnak az önkormányzati testület ugyancsak kisebbségben levõ jobboldali képviselõi. Távlati szándék, hogy Várpalota bevételeit idegenforgalmi, turisztikai alapra kellene helyezni, s ebbe a képbe sehogyan nem fér bele az égetõmû. Ennek megvalósulását több módon próbálták megakadályozni.
Sajtos János képviselõ népszavazást kezdeményezett volna az inotai városrész különválásáról, azonban nem sikerült kellõ számú támogatót maga mögé állítania. Ezzel önmagában semmiképp sem lehetett volna keresztbe tenni az égetõnek, a terület rendezési tervét kellene ahhoz módosítani. a jobboldal ezért 2004 õszén az alábbi faramuci formában feltett referendum kiírása érdekében aláírásgyûjtésbe kezdett - sikertelenül:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy Várpalota város szerkezeti tervében az alábbi területek erdõterület, véderdõ besorolást kapjanak? 8-as fõút, Készenléti lakótelep bekötõút, iparvágány által határolt területek, kivéve a ferrokémia és a kultúrház területe, valamint Nádasdladány-Várpalota összekötõ út, Székesfehérvár-Szombathely vasútvonal és a 8-as fõút által határolt területen a meddõhányó területe.”
A szocialista vezetésû önkormányzat vállvonogatva azt mondja, nem tudja megakadályozni az égetõ felépítését, mivel az magántulajdonban álló telken épülne, így ebben a kérdésben népszavazás sem írható ki. Ám más dolgokról éppen lehet szavazni. Például arról, hogy Várpalota a Polgárdi, avagy a Veszprémi gesztorsággal létrejött társuláshoz csatlakozzon-e. Igaz, ezt a kérdést lényegében már eldöntötte a képviselõ-testület, amikor az Észak-Balatoni Regionális Hulladékkezelõ Konzorcium nem garantálta, hogy belépésük fejében a várpalotai lerakó rekultivációja és egy hulladékudvar kialakítása megtörténik, ám a Közép-Duna Vidékétõl megnyugtató ígéretet kaptak erre. Így nem is csoda, hogy 2005. február 6-án 16%-os részvétel mellett érdektelenségbe fulladt a kiírt langyos referendum: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Várpalota város a települési szilárd hulladék komplex kezelését az Európai Unió támogatásával, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Konzorciális Együttmûködés keretében oldja meg?”. a támogató voksok többségével az önkormányzat végül is némi pénzkidobással utólagosan jóváhagyatta korábbi döntésük legitimitását.
A népszavazást megelõzõen azonban lakossági fórumot is tartottak, amely indulatoktól sem volt mentes. Elõször Falussy Sándor polgármester-aspiráns fejtegette, hogy Várpalota csaknem egymilliárd forintos ellentételezést kap az égetõért cserébe -- igaz, ebbe beleszámolták az égetõhöz nélkülözhetetlen infrastruktúra kiépítését is. Majd Farkas Endre, a környezetvédelmi felügyelõbõl lett konzorciumi projektirodavezetõ megígérte, hogy a beruházás következtében nem lesz magasabb a szemétdíj, valamint zöld energiát fog elõállítani az erõmû. Egy pattogó nyugdíjas bácsi megnyugtatására azt is kijelentette, hogy  mivel PVC-t nem fognak égetni, „zéró dioxinkibocsátás lesz kérem szépen” (ezen e sorok írója a hátsó sorban hangosan felnevetett). Szót kapott még Kaleta Jánosné, a Progressió Mérnöki Iroda szakértõje is, Leszkovszki Tibor polgármestert viszont nem volt jelen.
Hozzászólói részrõl az elõzetes környezeti hatástanulmányból is citáltak. Elhangzott, hogy az évi százezer tonna kapacitású erõmûbõl származó veszélyes hulladék (salak) nagyjából akkora mennyiségû lesz, mint amennyi kommunális (nemveszélyes!) hulladék Várpalotán keletkezik, tehát számukra ez inkább terhelõ, mint megoldás, vagy úgymond ajándék. Egy lakó helyesen leszögezte: akárhogy döntenek is, az Inotán tervezett égetõmû beruházásához ennek a kérdésnek semmi köze, mondhatni így is, úgy is felépül. a többször is elhangzott “érdekel-e valakit is a véleményünk az égetõrõl?” lakossági kérdésre a delegációból senki nem válaszolt...
A részletes környezeti hatástanulmány még hátravan, az ezügyben összehívandó lakossági fórumon igazi hajtépésre lehet számítani. a frissiben megalakult Egészséges Palotáért Egyesület 200 fõvel és transzparensekkel tüntetett február 24-én, a polgármesteri hivatal elõtt az üléssel egyidõben, de hasztalan: ismét csak nem lesz népszavazás.