Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az a kincs, ami nincs

Év: 
2005
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Szilágyi László

Közkedvelt közhely: a szemét - aranybánya. Lehet, hogy az, de a közelmúlt hulladékkezelõ telepei is olyan kockázatosak, mint egy aranybánya (ld. tiszai ciánszennyezés), hiszen aranybánya kevés van, de szemétbánya annál több. Egy mostanában épülõ biztonságos szemétlerakó még mindig aranybánya – az üzemeltetõ számára. Nagyon jó üzlet hulladékot gyûjteni és örökre elhelyezni (sõt, elégetni), hiszen a beruházásban segít az Európai Unió, az üzemeltetés költségeit pedig összerakjuk szemétdíj-forintokból, ha akarjuk, ha nem.
Még több kincset lehet kinyerni a szemétbõl, ha szelektíven gyûjtjük egyes komponenseit. Az általunk szépen összegyûjtögetett papír vagy mûanyag arannyá változik egyes vállalkozók kezében, neadjisten pernyévé és salakká más vállalkozók kemencéjében. A hasznosítás jó és fontos eleme a hulladékgazdálkodásnak, de önmagában nem oldja meg a hulladékos gondokat. A gyûjtés és feldolgozás drága, az elsõdleges nyersanyag viszont olcsó. Nincs elegendõ feldolgozó kapacitás, a jóléti államokban legalábbis. A fejlett országokból több ezer kilométert utazik a hulladék a fejletlenebbek felé, és míg az elõzõekben tiszta lesz a környezet és a lelkiismeret, az utóbbiakban éhbérért turkálnak a szegények a gazdagok szemetében. Ha valóban kincs lenne a hulladék, vajon így folyna a hasznosítás?
Az ilyen kincsbõl az a jó, ha minél kevesebb van.
Tíz éve mondogatjuk, hogy a hulladékproblémát nem lehet ártalmatlanítással megoldani, sõt a hasznosítás is kevés. Az igazi megoldás a MEGELÕZÉS. Tartós és újrahasználható dolgokat kell gyártani, és ahol csak lehet, el kell felejteni az egyszerhasználatos termékeket. Kevesebbet kell vásárolni, mindent többször és sokáig kell használni, mindent meg kell javítani, nem szabad bedõlni az akciósnak, az újdonságnak.
Ez az igazi környezetvédelem.
Minden lehetõséget meg kell ragadni a hulladék kibocsátásának csökkentésére, csak ezután jöhet a szelektív gyûjtés és a komposztálás (a szerves hulladék is igazi kincs!), és csak a legvégén lehet szó ártalmatlanításról.
Három kiadványt adunk ki 2005 elsõ felében a hulladékmegelõzésrõl. Az elsõ már megjelent, a jelenlegi magyar helyzetrõl szól. a másodikban megnézzük, hogy az Európai Unió más országaiban milyen szerep jut a megelõzési ötleteknek. A harmadik pedig egy ajánlás lesz egy nemzeti hulladékmegelõzési stratégiára, amelyben leírjuk, hogy szerintünk mit kéne tenni az egyes társadalmi csoportoknak, hogy kevesebb legyen a hulladék. A kiadványok beszerezhetõk a HuMuSz Házban, és a honapunkon is elérhetõek lesznek .
A PHARE által támogatott ‚No Waste is Good Waste’ program (magyarul: Az a kincs, ami nincs) keretein belül minden statisztikai régióban megvitatjuk ajánlásainkat az állami, a gazdálkodói és a civil szektor képviselõivel, majd egy nemzetközi konferencián vonjuk le a tanulságokat.