Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Tetra Pak környezeti teljesítménye

Év: 
2002
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Privigyei Csaba

"Számunkra a környezetvédelem az a kérdés, mellyel a kezdetektõl fogva együtt élünk és nem utólag veszünk figyelembe. Ez azt jelenti, hogy igyekszünk megtalálni a legkönnyebb súlyú palackokat, hogy az eredeti nehézséget csökkenthessünk, valamint együttmûködünk az újrafeldolgozó üzemekkel, hogy a termékeink beilleszthetõk legyenek a már mûködõ újrafeldolgozásba." -- árulja el sajátos környezetvédelmi felfogását a cég egy nagyszerû világot elénk táró tanulmányban, amelybõl megtudhatjuk, hogy a "Tetra Brik csomagolóanyag elõállítása során többféle hulladék keletkezik. Ezek közül az egyik legnagyobb mennyiséget a polietilénnel bevont, alumíniumfóliát is tartalmazó papírhulladék teszi ki, amit a keletkezés helyén külön gyûjtenek, báláznak, majd a papírgyárba szállítanak".

A papírcélú hasznosítás elsõ és legfontosabb lépéseként vizes közegben kinyerik a hulladék papírrosttartalmát. A következõ fontos lépcsõ a papírgyártás hasznos alapanyagának és az alumíniumtartalmú mûanyaghulladéknak a szétválasztása. "Az így leválasztott hulladék - mûanyag és alumínium - alkalmas arra, hogy elégetve hõenergiát nyerjenek belõle." Magyarán arról van szó, hogy a gyártási hulladékot dolgozzák fel, aminek ráadásul egy részét eltüzelik. De semmi vész, mert "a kartonpapír, a polietilén, az alumínium és a festék csomagolóanyag alkotóelemeire nézve 1996-ban részt vettünk a Tetra Pak globális erõforrás-csökkentési projektjében, melynek keretében a polimerréteg vastagságát minden termék esetében legalább 20%-kal csökkentettük a minõség egyidejû szinten tartásával."

Sajnos "az újrahasznosítási arány 2000-ben visszaesett, annak ellenére, hogy az alapanyag-tartalmú hulladékok 90%-a lett újrahasznosítva. Ennek kettõs oka van. Az egyik adminisztratív jellegû, miszerint 2000-ben elõször vettük figyelembe a területen keletkezõ fém- és kommunális hulladékokat. A másik ok pedig az volt, hogy nehézségeink adódtak a kb. 1,3 m hosszú papírdudák újrahasznosításával." Érdemes viszont azon elmerengeni, hogy az újrahasznosításra és égetésre vonatkozó számadatok továbbra is a gyártási hulladékra vonatkoznak, amely a gyár kibocsátásának 1%-a. Hogy aztán az éves szinten régiónkra ömlesztett kb. egy milliárd doboznak milyen környezeti hatásai vannak, mi lesz hulladékká válás után a sorsuk, egyáltalán, a gyár érez-e felelõsséget kibocsátásának ezen része iránt, arról semmiféle információt nem kapunk.