Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Tetra Pak Nyíregyházán

Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Nyírvána

Az ördög betette patáját Szabolcsba is... Eljött hát közénk a megfellebbezhetetlen szakértelem, pedig a kutyának sem hiányzott. Bejelentkezett a "környezetvédelmi oktatóbusz" Nyíregyháza 25 általános iskolájába, hogy megtanítsa a gyerekeknek, mi a jó... Négy iskola vállalta a részvételt...

Ágyúgolyóvá átalakítható csomagolás
Ágyúgolyóvá átalakítható csomagolás

Ez a szerénynek mondható érdeklõdés már rögtön jelez valamit, az meg pláne, hogy a hetedik-nyolcadik osztályos tanulók "le voltak tiltva" (így a TP közismert menedzsere) a programról. Nemdebár azért, mert õk már tanultak kémiát és biológiát, s önálló gondolataik révén kellemetlen kérdéseket tehetnek fel, míg a kisebbek még hatásosan nevelhetõk kritikátlan fogyasztóvá!?

Nosza, gyorsan be is indult az E-missziós gépezet, készültek a transzparensek, matricák és információs anyagok a pedagógusok, gyerekek és a sajtó részére. Vártuk a buszt Nyíregyháza két legforgalmasabb bevezetõ útján is - akkor még hiába.

Ám a sajtótájékoztatón már ott voltunk... Kaviár, szendvics, primõr és természetesen az elmaradhatatlan két decis gyümölcslés dobozkák... És egy (papír)táskányi sajtóanyag, amely minden darabjával hirdette a társított csomagolóanyag csodáját.

Meghallhattuk, hogy mennyire reális az újrahasznosítás lehetõsége a kombidoboz esetében, hogy a Skandináviából idefuvarozott fák hosszú rostjai mennyire megkönnyítik a papír leáztatását a mûanyagról, amelyet simán el lehet égetni, mert "csupán" polietilén fólia, s hogy a maradék alumínium "sajnos" egyelõre a lerakókon köt ki, dehát az dobozonként alig több, mint egy-egy söröskupaknyi alumínium, s ez már igazán nem mennyiség... Megtudtuk azt is, hogy Pécsen már szelektíven gyûjtik a kombidobozokat, és hogy semmiféle vízszennyezési problémát nem tudtak eddig felfedezni sem a mosás, sem a papír kiáztatása során... A TP-menedzser azt is elmondta, hogy õ sokszor csinált már otthon újrapapírt a doboz anyagából, s mivel õ családanya, nehogy már üvegben vagy zacskóban cepelje haza a tejet, "mert az olyan nehéz" (üveg) vagy "olyan undorító" (zacskó). Azt hiába firtattuk, hogy miért nem esik szó a megelõzésrõl, amely a hulladékprobléma megoldásának legolcsóbb és legkörnyezetkímélõbb módja, nem beszélve arról, hogy az Európai Unió Közösségi Hulladékgazdálkodási Stratégiája is elsõdlegesnek tartja a hulladékminimalizálást... Arra sem kaptunk választ, hogy miért éppen a kombinált dobozzal foglalkoznak, s miért nem az ötvenszer újratölthetõ üveggel (tudjuk: nehéz...)?

Meg merészeltük kérdezni azt is a TP-menedzsertõl, hogy szerinte mennyire gazdaságos egy kombinált csomagolóanyag újrahasznosítása, ha Nyíregyházán, a hulladékudvarban a tiszta papírhulladék átvételi ára 1-3 Ft között ingázik? A választ nem értettük, illetve semmi értelmes dolgot nem tudtunk meg belõle. Aztán a szó belénk fojtódott, mert ideje volt megnézni álmaink buszát...

Ahol felettébb érdekes dolgokat hallottak a gyerekek, ezek közül a legjobb ez volt, s minõsíti is az elhangzottak színvonalát: "A Tetra Pak dobozból sok mindent lehet csinálni, székeket és asztalokat, de a mostani háborús körülmények között ágyúgolyót is!"

Persze a busz körüli, csöndes és indulatoktól mentes demonstrációnk láttán az idegbaj azonnal elkapta TP-menedzserünket, s abba kötött bele kínjában, hogy nem igaz, hogy orosz fából készül a papír, hanem Skandináviából (mekkora különbség!!!!)... Végül pediglen nagy harciasan kijelentette, hogy vagy õk vagy mi, azaz onnan õk elmennek, ahol mi megjelenünk. (Micsoda áldozatvállalás, micsoda elszántság, klasszikus görög drámákat idézve!)

A sajtó képviselõi - nagy többségben - teret adtak mindkét fél véleményének, s az esemény tálalása is meglehetõsen vegyes képet mutatott, de akciónk hatására egy kivételével senki sem hitte el kritikátlanul a Tetra Pak által adagolt agymosást. Az egy kivétel pedig úgy látta, hogy "bõsz környezetvédõk" tönkretették a "jó hangulatú rendezvényt". Pedig a gyerekek nem mutattak túl nagy érdeklõdést, s jókat szórakoztak a humort és gegeket nem nélkülözõ plakátjainkon...