Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív hulladékgyûjtés Dunaújvárosban

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Üdvözlettel: Malatinszky Ákos

Dunaújváros az ország egyik legszennyezettebb települése. Az önkormányzat tulajdonában lévõ Dunaújvárosi Városgazdálkodási Rt (DVG Rt) elszánta magát arra, hogy a hulladékgazdálkodás terén ezt a terhelést csökkentse. Megszervezték ugyanis a szárazelemek és a papírhulladék elkülönített gyûjtését.

 

Idén tavasszal Dunaújváros oktatási intézményeiben megkezdõdött az elhasznált szárazelemek gyûjtése. A Dunanett Kft (a DVG Rt hulladékgazdálkodási Kft.-je) minden általános- és középiskolába kihelyezte a gyûjtéshez rendszeresített ötvenliteres edényt, s próbálnak az óvodák felé is nyitni. Az összegyûjtött, veszélyes hulladéknak számító szárazelemek átmeneti tárolása a Kft. telephelyén történik - megfelelõ körülmények között -, amíg összegyûlik mintegy másfél tonna, amit már érdemes elszállítani az aszód-galgamácsai veszélyeshulladék-lerakóra. Ez pedig súlyos forintokba kerül, amit az Rt.-nek saját nyereségébõl kell kigazdálkodnia. Németh István azt vallja, hogy még ilyen áron is érdemes áldozni a szelektív gyûjtésre, arra, hogy ez a most felnövõ generáció számára természetes legyen.

Szeretnék kiterjeszteni a gyûjtést a gépkocsikból kikerülõ használt akkumulátorokra is, ennek érdekében a DVG Rt. megállapodást kötött a Dunaferr Ferromark Kft.-vel, hogy õk az elhasznált akkukat átveszik és a telephelyükön ideiglenesen tárolják, majd újrahasznosító-feldolgozó üzembe szállítják. A városi benzinkutaknak felajánlották, hogy az Rt. által biztosított konténerekben gyûjtsék ezeket, azonban õk nem éltek a lehetõséggel. Pedig ha a feleslegessé vált akkumulátorok a kommunális hulladékba kerülnek, akkor a belõlük kifolyó sav súlyos károkat okozhat. A tárgyalásokat ezért tovább folytatják.

Mire ez a lap megjelenik, a város iskoláiban már láthatók lesznek a szelektív papírgyûjtõ edények. A DVG Rt. beszerzett húsz 1100 literes konténert, valamint ugyanennyi hálós hulladékgyûjtõt erre a célra. Ez utóbbiakat helyezik ki a város iskoláiba, folyamatosan gyûjtik benne a papírt, és szükség szerint, de legalább heti két alkalommal ürítik, majd a Duparec Kft telephelyére szállítják. Ez a Kft. a DVG Rt.-vel kötött együttmûködési szerzõdés értelmében a papírhulladékot kilogrammonként három forintért átveszi, és ipari újrafelhasználásra elõkészíti. Ezután újrapapír lesz belõle. Kérdésemre Németh István elmondta, hogy a gyûjtõedények darabja hatvanezer forintba került, amit - egyéb támogatások híján - szintén az Rt. költségvetésének kell állnia.

Dunaújvárosban egyébként eddig csak kampányszerûen folyt papírgyûjtés a diákok körében, most végre folyamatosan kint lesznek a konténerek. A hulladékért kapott pénzt a DVG Rt. visszajuttatja az iskoláknak az általa eddig is támogatott környezetvédelmi pályázatok, vetélkedõk költségeihez hozzájárulva. Ezzel is serkenteni szeretnék a diákokat a háztartási hulladék papírtartalmának csökkentésére.

A másik cél a felnõtt lakosság megnyerése. Tárgyalnak több bevásárlóközpont vezetõivel arról, hogy az áruházak elé szintén tehessenek konténereket a papír szelektív gyûjtésére. Ennek megvalósításáról még folynak az egyeztetések, azonban az iskolákba már decemberben kihelyezik a gyûjtõedényeket, amelyeken a DVG Rt., a Dunanett és a Duparec Kft. emblémája lesz.

A cég azonban nem áll meg ezen a ponton. Tervezik a többi hulladékfrakció sorsának megnyugtató rendezését is. A városhoz közeli Nagyvenyimen és a város családi házas övezeteiben az országban kuriózumnak számító vonalkódos rendszert vezettek be a szemétdíjnak az elszállított térfogat alapján történõ megállapítására. Vonalkód alapján számítógépes rendszeren tartják nyilván, hogy melyik kukát, mikor ürítették stb., tehát "mérõóraként" mûködik. E rendszer kifejlesztése egyébként tizenötmillió forintba került.

Dunaújvárosban tehát végre valami megmozdult. Szándék és igény bõven van, forrás kevésbé. Remélhetõleg a szelektíven gyûjtött hulladékfrakciók listája hamarosan tovább bõvül. Nagyon várjuk!