Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már Szegeden is szelektálnak

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Nagy Tamás

1996-ban az Alföld fõvárosában is szelektív gyûjtés indult a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. szervezésében. Konténerek kerültek kihelyezésre a város forgalmasabb pontjaira és az áruházak elé, kísérleti jelleggel iskolákba is vittek gyûjtõedényeket, valamint hulladékudvarok kezdték meg a mûködésüket. A közterületeken papír, üveg és mûanyag gyûjtése folyik, a hulladékudvarokban az elõbbieken túl fém, gumi, növényi hulladék, törmelék adható le. A gyûjtött mennyiségekrõl csak tavalyi évben a hulladékudvarokba beszállított anyagok mennyiségi adatai alapján van információ, e szerint papírból mintegy 25 tonna, fémbõl és üvegbõl több mint 130 tonna gyûlt össze. Mûanyagból 44, gumiból 15, míg növényi hulladékból több mint 700 tonnát szállított be a lakosság. Ezek kívül közel 230 tonna építési törmelék is leadásra került a hulladékudvarokban. A gyûjtést a helyi rádió, tévé, sajtó is hirdette, a szervezõk érzik a társadalmi igényt, ugyanakkor kevésnek tartják az eddigi felvilágosító munkát. Általános tapasztalat Szegeden, hogy a begyûjtött anyagnak nagyon változik a mennyisége, néha sûrûbb elszállítást igényel, máskor nem gyûlik össze megfelelõ mennyiség a rendszeresített járatnál.

A gyûjtött hulladékok jól értékesíthetõ a papír- és a fémhulladék, gondot okoz a színes üveg és a PET-palack továbbadása.

Napirenden van a szelektív gyûjtés fejlesztése, kísérleti jelleggel óvodákba is indulna gyûjtés, valamint még több edény kihelyezésével újabb hulladékszigetek állnának munkába. Ezen kívül hamarosan egy hulladékválogató és bálázó gépsort is üzembe helyeznek.