Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Pencz Levente

T

 

A Perion Rt. kitartóan küzd továbbra is azért, hogy használt akkumulátor feldolgozót építsen az országban. Az újonnan kiszemelt helyszín a Borsod megyei Aszaló és Alsóvadász között lévõ volt laktanya. A beruházás ráadásul ötmilliárdosra bõvült: az akkumulátor-feldolgozó mellett egy veszélyes hulladékot ártalmatlanító üzemet és egy új akkumulátorgyárat terveznek felépíteni.

 

 

Budapest eddig használatos kommunális hulladéklerakói rövidesen megtelnek. A fõváros Pusztazámoron alakít ki egy új lerakót, ami 2000-tõl fogadja majd a hulladékot, és amely a tervek szerint 40-50 éven keresztül fog üzemelni. (ld. még 17. o.)

 

 

Az utóbbi idõk hosszas politikai csatározása során úgy tûnt, hogy a rákospalotai égetõmû nem kap füstgáztisztító berendezést. Majd mind Demszky Gábor, fõpolgármester, mind Pepó Pál, környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy mégis elvégzik a fõváros legnagyobb környezetvédelmi beruházását. Erre annál is inkább szükség van, mivel az égetõ szennyezõanyag-kibocsátása jócskán meghaladja a megengedett határértékeket (mérgezõ dioxin: 10x, por: 600x, sósav: 6x), és mintegy 300 ezer embert érint a légszennyezés. A hatóságok tehát bármikor bezárhatnák, ekkor azonban két hét alatt elöntené a szemét a fõvárost, mivel Budapest hulladékának 60%-át (évi 2,6 millió köbmétert) égetik itt el, ami elég jelentõs mennyiség. A füstgázmosó átadása legjobb esetben 2001-ben várható.

 

 

Gyõrben kísérleti jelleggel lakossági szelektív hulladékgyûjtést indított el az Öko-Pannon Kht. (az üzemeltetõ a helyi Kommunális Szolgáltató, röviden KomSzol Rt., mely a CSAOSZ tagja). A gyûjtés kizárólag a csomagolóanyagokra vonatkozik: színes üveg, fehér üveg, mûanyag (vegyesen!), kartonpapír és papír italos doboz(!). (Lásd még 12. o.)

 

 

1993-ban a Hunviron Kft. szerzõdésben vállalta, hogy a Mátra Vidéki Hõerõmû lõrinci pernyehányóját rekultiválja. Ám ehelyett azóta különbözõ veszélyes hulladékokat helyezett el, úgymint mésziszapot, kommunális hulladék feldolgozásából származó rácsiszapot és azbeszttartalmú anyagokat. A Heves Megyei Fõügyészség vizsgálatot indított a cég ellen, mely jelenleg is folyik, ezenkívül leállították az eddigi tevékenységet. A Hunviron által készíttetett környezeti hatásvizsgálatban többek között az szerepel, hogy a talajvízszennyezés megnövekedett mértéke a pernyehányóhoz közeli Zagyvának tulajdonítható, amit Rittenbacher Ödön (Életfa Környezetvédõ Szövetség) azzal cáfol, hogy a talajvíz a Zagyva felé áramlik és nem visszafelé.

 

 

Atervezett kengyeli veszélyes hulladék ártalmatlanító ügyében egyelõre nincs további fejlemény. A GreenWorld Kft. beadta a részletes környezeti hatástanulmányt az illetékes Környezetvédelmi Felügyelõséghez, a felek most a jogi alapon kötelezõ közmeghallgatásra várnak. Ez utóbbi remélhetõleg nem az ünnepek környékén (aminek felmerült az esélye!), hanem csak jövõ januárban kerül megrendezésre. A HuMuSz idõközben a GreenWorld Kft. felkérésére november végén megszervezett egy találkozót, amelyen a cég szakemberei valamint a zöld szervezetek szakemberei beszélgettek volna a telepítendõ technológiáról. A találkozót a Kft. az utolsó pillanatban lemondta, mi meg egy jót beszélgettünk - magunkban.