Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Építsünk hulladékból luxusházat!

Kipróbáltam ? működik!
Év: 
2004
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Lakatos Géza (Máriahalom, Biofalu)

A mai elfogadott házakhoz képest számomra luxus az, ha egy háznak a falai lélegeznek és attól is szépek, hogy nincsenek éles sarkok, merev kiszögellések. Vannak viszont szép ívek, gömbölyű lezárások. A bolti építőanyagokkal ezek drágán és komoly szaktudással oldhatóak meg  így a kevesek luxusa marad. Megpróbálhatjuk olcsón, saját alkotóképességünkre építve. Mindehhez ráadásul csak különféle hulladékok kellenek!

Görbefa: a fa, ahogy az erdőben nő. Nem kell, hogy teljesen egyenes legyen, és nem kell egyenes lapokat fűrészelni bele. Ilyet az erdészetnél tűzifa árban lehet kapni. Én nagyon szeretem a hársat. Ezt külön nem termelik, így ha egyet kivágnak, akkor rendszerint megy a tűzifa közé. Annak pedig nem ideális, mert eléggé puha, így ez pazarlás.

Szalma: a tarlók nagy részén aratás után ingyen lehet szalmát kapni, mert jellemzően több keletkezik, mint amire a helyi állattartóknak szükségük van. Az én dolgom csak a báláztatás.

Sárgaföld: a humusz alatti réteg. Az ország nagy részén megtalálható. A homok és az agyag aránya  építési célra  valószínűleg kedvező benne, de ha nem, akkor könnyű módosítani. Ha valaki pincét épít, vagy alapot ás, akkor már meg is van a sárgaföld.

Forgács: asztalosok nagy része ingyen adja. A zsák kerül csak pénzbe  jó a péknél ingyen kapható használt lisztes zsák.

Bőrdeszka: a fatelepeken, ahol rönkfából gerendákat vágnak, levágják a fa külső részét. Ez a bőrdeszka. Mivel egyik oldala gömbölyű, jellemzően tűzifa lesz belőle.

Szélezési fahulladék: a deszka úgy készül, hogy a felfűrészelt gerendákból nyert deszka két görbe szélét levágják.

Beton törmelék: mivel a betonozás egyszerű, így bontani is gyakran szokták, ha már nincs rá szükség.

Ha mindez megvan, már építhetjük is a házat. Bontott betonból készíthetjük az alap nagy részét. Görbefából lesz a ház váza és a mennyezeti gerendák. Ezek közé szögeljük a hulladékléceket. Erre tapasztjuk a föld  szalma  víz keverékét. Szigetelésként sárlével kezelt szalmát használunk. A vakolatba szalma helyett forgácsot teszünk. Jól tapad még a bontott tégla falra is. A tető fedéséhez a bőrdeszkát felvágjuk rövid darabokra és megvan a facserép.

Aki nem hiszi, járjon utána! (www.biofalu.hu: itt több mint 30 kép látható ilyen házakról, melyek mind Máriahalmon épültek.) 4 éve építünk ilyen házat. 3 éve ilyenben lakom. Előnye, hogy saját képére formálhatja az ember, hisz a természetes anyagok adta rugalmasság inspirál is. Könnyű javítani, módosítani, ha úgy hozza kedvünk. Az anyagok olcsók, viszont munkaigényes.

Mi a hátránya? Kirí a szögletes, simafalú, egyen-megjelenésű házak közül. Ezt pedig nem minden szomszéd bocsátja meg.

Mi a legnagyobb nehézség?

Elhinni, hogy mindenki tud házat építeni, vagy legalábbis a tervezés és munka nagy részében aktív tud lenni. Én sem hittem sokáig. Próbálja ki kicsiben!

Aki meg akarja tapasztalni, jöjjön el Természetes Ház Alkotótáborunkba, ahol mindezeket a gyakorlatban kipróbálhatja, megtanulhatja. (Máriahalom ? Piliscsabától 15 percre, további részletek: www.biofalu.hu)

Mi csak a biofalunkban építkezünk, de a táborban szívesen megmutatjuk mindenkinek a részleteket.