Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

TURKÁLÓ

rövid hírek és vélemények
Év: 
1999
Szám: 
Ősz
Szerző: 
több szerzõ

Csúszásveszély

Skála -- Meki, reggel 8:30.Az ajtó nyitva, egy sárga oszlop állja el az utat. Négy oldala van, mindegyiken felirat: "Caution. Wet floor." Megállok az ajtóban. Rám szólnak: "Még zárva vagyunk." "Sose voltam még itt, s nem is szándékozom bemenni. Csak megkérdezem: Aki nem tud angolul, az elcsúszhat?" "Nehéz kérdés kora reggel"- válaszolja a fiatalember. "Úgy gondolják, elég, ha csak a gyarmatosítók nyelvén írnak ki mindent?"

Pi

Környezetbarát PVC?!

Egy madarász tábor szervezõi - meleg víz híján - mûanyag vízmelegítõt vásároltak. Ennek ismertetõjében találtam egy igazán a KukaBúvárba illõ kis nüanszot: "környezetbarát PVC-anyag mérgezõanyag nélkül".

Bohóc

Hát, igen! Megértük ezt is, a PVC "környezetbarát, mérgezõanyag nélküli" lett. Na, ugye, a tudomány fejlõdik piszkosul, a kereskedelem pedig szemtelenül.

De rágódjunk el egy kicsit eme kijelentésen.

Környezetbarát: Az elismerhetõ, hogy abból a szempontból, hogy a nap energiáját felhasználva ömlik fáradt testünkre a fincsi meleg víz (szinte ingyér), az környezetbarát. De, hogy a PVC mint anyag környezetbarát, az már túlzás.

Mérgezõanyag nélkül: Ha a PVC monomerjét, színezõ, stabilizáló és egyéb anyagokat leszámítjuk, esetleg mérgezõanyag nélkülinek nevezhetjük.

Én nem tudom, hogy ezt a vízmelegítõt - és fõleg anyagát - ki volt képes a fenti tulajdonságokkal illetni, de az biztos, hogy vagy nem értett hozzá, vagy inkább rafinált volt.

Egy biztos, hogy az önjelölt környezetbarát termékek sorában igen jeles helyet foglalhat el ez a kis holmi! Éljen és tapsvihar a vívmánynak!

Attila

Barbie PC

A Mattel a Patriot Computers-szel közösen Barbie és HotWheels márkanevû számítógépeket dob piacra szeptemberben. A lányoknak szánt Barbie modellt rózsaszín virágok díszítik, jár hozzá digitális kamera és Barbie divatszoftver. A HotWheels játékautók jelvényével díszített számítógéphez a billentyûzet és egér mellett kormánykerék és autós kaszkadõrszoftver is tartozik. A 333 megahertzes Celeron processzorra épülõ gépek ára 600 dollár, vagy havi 15 dollár. Mindkét modellhez 15 colos monitor és elõre installált oktatószoftverek tartoznak.

Mattel