Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sátoraljaújhely vegyesen gyûjti a hasznosítható anyagokat

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Munkácsy Béla és Nagy Tamás

Az Amerikai Egyesült Államok Vermont államában mûködõ Fenntartható Közösségek Intézete és a budapesti Független Ökológiai Központ 1992 óta négy városunkban igyekezett tevékenységével szolgálni a fenntartható fejlõdés ügyét. A project végsõ célja az volt, hogy a lehetõ legnagyobb társadalmi kontroll mellett kiválasszák az adott település legfontosabb környezeti problémáját.

 

Az elsõ lépcsõben Mosonmagyaróvár és Sátoraljaújhely kapott lehetõséget arra, hogy - kihasználva az említett szervezetek szellemi és anyagi támogatását - egy alaposan elõkészített környezetvédelmi célú elképzelését megvalósítsa. 1994-tõl kezdõdõen Baja és Szentendre városában indult be a program.

A települések közül Sátoraljaújhely volt az, amelyik a hulladékkal kapcsolatos problémáját igyekezett ezzel a támogatással kezelni. A hulladék gyûjtésében egy eddig hazánkban még nem próbált, ám Vermont államban már jól bevált módszert igyekeztek megvalósítani, melyhez 30 000 $ támogatást kaptak az USA tagállamtól. 1994-ben egy családi házas övezetben 200, majd késõbb 1400 család részvételével indult be a munka. Ezek mindegyike egy-egy nagy ládát kapott, melybe vegyesen rakhatta a szelektív gyûjtésben érintett négy anyagféleséget: a papírt, az üveget, a mûanyagot és a fémeket.

A gyûjtési naptárban megjelölt napon, a hulladékszállítást végzõ teherautó személyzete válogatta gondosan tovább és pakolta az osztott raktér megfelelõ rekeszébe a ládában talált anyagokat. Így tulajdonképpen 6 anyagféleséget különítettek el, mert a papírt színes és fekete-fehér, az üveget pedig színes és fehér alkotóra osztották. A módszer hátránya, hogy a szállítójármû tömörítést nem alkalmaz, ezért a hulladék nagy térfogata miatt kevésbé gazdaságos a begyûjtés. A válogatva gyûjtött hulladékokat fogadó telephelyen azonban rendelkezésre állt egy présgép, amely segítségével a további munkafolyamatok elõtt a papír és a mûanyagok tömörítése megoldható volt. Az újrahasznosítható anyagokat gyûjtõ rendszer elõnye, hogy a begyûjtött hulladék nagy tisztaságú, hátránya a munkaigényes utóválogatás.

A kezdeti hulladékelhelyezési, értékesítési nehézségek ellenére a gyûjtés talpon tudott maradni, jelenleg 2400 háztartás, közel nyolc és fél ezer ember vesz részt benne. Tovább folyik az újrahasznosított anyagok gyûjtése, évente anyagfajtánként 4-8 tonna hulladék kerülhet újrahasznosításra. Mára a veszélyes hulladékokat sem viszik a lerakóba. A sok utómunkálatot igényelõ módszer a vegyes másodnyersanyag utóválogatásán kívül igényli a mûanyagok tömörítését és a papír bálázását is.

A lakossággal kapcsolatban jó tapasztalatokkal rendelkeznek a szervezõk, az érintettek 85-90% készségesen együttmûködik. Tervezik a lerakandó szemét további csökkentését a gyûjtés teljes körû kiszélesítését.