Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pécs, a Biokom új csarnoka

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Bödecs Barnabás és Nagy Tamás

Napjainkban Pécs a szelektív gyûjtés egyik élenjárója, a városban megindult a szelektív csomagolási hulladék gyûjtése, mely a kiterjed a papír, a mûanyag, a fém és az üveg csomagolóeszközökre terjed ki, ezen kívül a gumiabroncs gyûjtése is megoldott.

Kézi válogatás
Kézi válogatás

A gyûjtés szervezõje és fenntartója a Biokom Kft., mely 1996-ban a KTM pályázatán elnyerte programgazdai feladatok ellátásának jogát a csomagolóeszköz és gumiabroncs hulladékok több dunántúli megyében történõ szelektív gyûjtésének koordinálására, illetve a gyûjtés megszervezésére saját mûködési területén. A szervezett gyûjtés ez év elején indult meg.

Az alkalmazott módszer a konténerszigetes rendszerhez hasonlítható leginkább. A város lakótelepi övezetiben forgalmas csomópontjain gyûjtõpontokat alakítottak ki, melyeken három, 1.3 m3-es zöld, sárga, kék, UFO-nak becézett edény található. Az üveg, mûanyag és papír gyûjtésére alkalmas speciális konténerek, kukák, amelyek elsõsorban bedobónyílásaik szûk méretével térnek el hagyományos társaiktól, a felületükön elhelyezett részletes tájékoztatókon túlmenõen, fizikai kényszerrel is orientálják a lakosságot, hogy ne ezekbe helyezze el a vegyes szemetet. A jelenlegi 48 ilyen gyûjtõhelyen heti egyszeri ürítés szükséges.

A családi házas övezetben a járdaszéli módszernek megfelelõ "házhoz menõ" gyûjtés mûködik. A szállítást itt hatrekeszes felépítménnyel rendelkezõ - az érkezést rövid dallammal jelzõ - tehergépkocsi végzi meghatározott járatprogram szerint a délutáni órákban. A városban hulladékudvarok is mûködnek, ahol a lakosok ellenõrzött körülmények között helyezhetik el a hasznosítható hulladékot.

A Pécsett a papír- és a mûanyaghulladék értékének növelése céljából üzembe állítottak egy utóválogató és bálázó csarnokot.

Az elõfeldolgozásnak megfelelõ tevékenység keretében a vegyes gyûjtött papírhulladék fajtákra válogatása és bálázás történik. Ezzel kedvezõbb piaci feltételeket teremtenek a hulladék értékesítésének.

1998. december 3.-án pedig egy európai színvonalú évi 15.000 tonna hulladék elõ-feldolgozásra alkalmas hulladékkezelõ központ megnyitására került sor Pécsett, melyben 2 válogatósor segítségével kézzel 6, géppel 3 anyag utóválogatására nyílik lehetõség. Összegezve elmondható, hogy elsõként, Pécs városa tette meg az elsõ érdemi lépéseket egy tartósan mûködõképes szelektív hulladékgyûjtõ rendszer kialakítása érdekében.