Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Skóciában is bevezetik a betétdíjas rendszert egyutas italcsomagolásokra

  • 2019. május 09.
  • Csilla
Skócia új betétrendszere az éghajlatváltozással szembeni küzdelem része. Az új rendszerben az alumínium- és fémdobozokra, valamint az üvegekre és PET palackokra is 20 pennys betétdíjat kell fizetni.

Az ambiciózus rendszer sikeres nemzetközi példákon alapul, és széles körben elérhető lesz: a vásárlók minden italokat árusító üzletben visszakapják a betétdíjat.

A sikerhez elengedhetetlen a betétrendszer megvalósításával foglalkozó tanácsadói csoport munkája: a csoport az ágazati szereplők véleményét és tapasztalait gyűjti össze, illetve útmutatást ad a fogyasztók, termelők, kiskereskedők és a vendéglátóipar bevonásához.

Roseanna Cunningham környezetvédelmi miniszter elmondta:

Skócia volt az Egyesült Királyság első területe, ahol betétrendszer bevezetése mellett köteleztük el magunkat. Mindezt azon erőfeszítéseink részeként, hogy megelőzzük, az eldobott italosdobozok és üvegek utcákra és tengerekbe kerülését. Most mi vagyunk az elsők, akik új, méretében és kiterjedtségében is ambiciózus rendszert terveztek, amiben Skócia lakosai kézzelfoghatóan és egyszerűen járulhatnak hozzá a környezet védelméhez.”

“Globális éghajlati válságot élünk, és Skócia lakosai jogosan követelték, hogy ambiciózusabban lépjünk fel, és védjük meg bolygónkat a jövő generációk számára. Ezért örömmel erősítem meg, hogy olyan rendszert kívánok bevezetni, amely az üvegek, az alumínium- és fémdobozok mellett a leggyakoribb műanyag csomagolásra, a PET palackra is vonatkozik, egységes, 20 pennys betéti díjjal.”

A nemzetközi bizonyítékokra támaszkodó új skót betétrendszer tervei széleskörű egyetértéssel és egyre nagyobb lendülettel közelednek a megvalósulás felé. Mindez azt mutatja, hogy egy jól működtetett, jól megtervezett rendszer javítja a környezet védelmét, megváltoztatja az emberek újrahasznosítással, szeméttel kapcsolatos gondolkodásmódját, és támogatja a körforgásos gazdaság működését.”

Jill Farrell, a Zero Waste Scotland (Nulla Hulladék Skócia) igazgatója kifejtette:

“Ez a rendszer alapjaiban változtatja meg az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság működését Skóciában. Az embereket egész Skócia területén következetesen arra ösztönözzük, tegyenek a környezet védelméért. Meggyőződésünk, hogy így mindenkinek könnyebb lesz helyesen cselekedni. Lendületet kap az újrahasznosítás, mennyiségileg és minőségileg is, és mindeközben a hulladék mennyiségét is csökkentjük.”

Mivel az üvegeket és italos dobozokat elfogadó visszaváltó helyek hálózata kiterjedt lesz, olyan könnyedén vissza lehet majd váltani egy üveget vagy palackot, mint ahogyan meg lehetett vásárolni. Büszke vagyok arra, hogy a rendszer tervezéséhez a Zero Waste Scotland adott tanácsot Skócia kormányának, és így egy világszínvonalú rendszer terve született meg.”



További információk

A törvénytervezet későbbi idei megjelenésekor a javasolt megközelítés véleményezésére is lesz lehetőség.

A rendszerrel kapcsolatos további információkért keresse fel a skót betétrendszer online oldalát: online hub.

 

Forrás: https://news.gov.scot/news/deposit-return-scheme
Fordította: Vigh Krisztina