Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az UniCredit Csoport és alapítványa 52 nonprofit szervezetet támogat összesen 500.000 euróval, köztük négy magyar kezdeményezést is

  • 2022. május 25.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Véget ért az UniCredit Csoport és alapítványa, az UniCredit Foundation „Call for Europe” pályázatának harmadik kiadása, amelynek célja a gyermekekkel foglalkozó nonprofit szervezetek támogatása a bankcsoport 12 európai országában.

A pályázat eredményeképpen az alapítvány 52, fiataloknak és gyermekeknek szentelt társadalmi célú projektet díjazott, összesen 500.000 euróval, amelyet négy konkrét fókuszterületre osztottak szét: oktatás (238.500 euró), társadalmi befogadás (104.500 euró), fogyatékosság (94.000 euró) és egészségügy (63.000 euró).

 

Silvia Cappellini, az UniCredit Foundation vezetője elmondta: „Az UniCredit Foundation hosszú múltra tekint vissza az UniCredit különböző országaiban működő közösségeinek támogatásában; ezt a munkát tovább folytatjuk és célzott tevékenységekkel erősítjük. A „Call for Europe” kezdeményezésnek köszönhetően az elmúlt három évben 144 gyermek- és ifjúsági projektet tudtunk támogatni a különböző európai országokban összesen 1.360.000 euróval. Ez is bizonyítja, hogy továbbra is erős társadalmi elkötelezettséget tanúsítunk, és nagy figyelmet fordítunk közösségeink igényeire, különös tekintettel a gyermekek és fiatalok támogatására, hogy ezzel elősegítsük a befogadást és egy fenntarthatóbb, jobb társadalmat építsünk mindenki számára.”

 

Giacomo Volpi, a magyarországi UniCredit Bank vezérigazgató-helyettese hozzátette: „Mélyen elköteleződtünk az iránt, hogy széles körben hozzájáruljunk a társadalom jobbá tételéhez. Ezért külön öröm számunkra, hogy a most díjazott magyarországi projektek a gyermekek jólétét és egyben a helyi közösségek javát változatos módon tudják majd segíteni.”

 

A „Call for Europe” harmadik pályázati felhívása 2021 novemberében indult, és arra kérte a Csoport helyi bankjait, hogy állítsanak össze egy rövid listát legfeljebb öt kiemelkedő, különösen helyi jelentőségű, gyermekekre és fiatalokra összpontosító társadalmi projektről. Az UniCredit Foundation által felkért, erre a célra létrehozott bizottság volt felelős a pályázatok elbírálásáért és a nyertes pályázatok kiválasztásáért a Csoport 12 országában: Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Németország, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia UniCredit bankjai vettek részt a kezdeményezésben. Minden ország 40.000 eurót kapott, amelyet a nyertes helyi projektek között osztottak szét. A bizottság további 20.000 eurót ítélt oda a különösen hatásosnak ítélt projekteknek.

 

A magyar díjazottak, akik együttesen 46.000 eurót fordíthatnak projektjeikre: 

 

  • Humusz Szövetség – „Komposztálás a jövőért” projekt
  • Igazgyöngy Alapítvány – „Alkossunk együtt!” program
  • InDaHouse Hungary Egyesület – „Esélyt a sikeres oktatásra” program
  • KórházSuli Alapítvány – „imPACKt Elfogadás doboza” projekt

 

A Humusz Szövetség hazánk egyik legnagyobb környezetvédelmi civil szervezete: elsődleges céljuk a hulladékmegelőzési és hulladékcsökkentési gyakorlatok népszerűsítése Magyarországon. „Komposztálással a jövőért” néven induló és most díjazott projektjük kétlépéses oktatási program keretében, szakértők bevonásával tart óvodai és iskolai workshopokat, környezeti nevelési programot és családi komposztáló napot a programban részt vevő tanárok és gyerekek számára, akik többek között a komposztálással és a hulladékmentes életmóddal kapcsolatos ismereteket sajátíthatnak el.

Az Igazgyöngy Alapítvány oktatási és munkahelyteremtési programjaival jelentősen hozzájárul az esélyegyenlőség, a társadalmi integráció előmozdításához, valamint a gyerekszegénység és az átörökített mélyszegénység felszámolásához. Az alapítvány az „Alkossunk Együtt!” programhoz elnyert támogatásnak köszönhetően fejlesztheti 500 hátrányos helyzetű, 6 és 18 év közötti gyermek és serdülő szociális kompetenciáit. Céljuk, hogy hat különböző településen, játékos és kreatív tanórán kívüli foglalkozásokkal segítsék olyan gyermekek közösségbe való integrációját, akiket az iskolai lemorzsolódás veszélye fenyeget, vagy nem számíthatnak megfelelő támogatásra környezetüktől. A projekt valós társadalmi problémára kínál megoldást Berettyóújfalu környékén, az Európai Unió tíz leghátrányosabb helyzetű térségének egyikében.

Az InDaHouse Hungary Egyesület a szociális munka, a pedagógia és a társadalmi vállalkozás eszközeivel segíti négy borsodi település működését. Céljuk a kistérségi, zárt közösségekben, szerény körülmények között felnövő gyerekek számára élményeket és edukációs programokat nyújtani sikeres jövőjük felépítése érdekében. A most díjazott „Esély a sikeres oktatásért” nevű programjuknak köszönhetően a jelenleg 103 tanodai programban részt vevő gyerek mellé a 2022/2023-as tanévben 32 fővel tudják emelni a programban részt vevők számát, így összesen 135 gyerek számára biztosíthatnak tanodai fejlesztő foglalkozásokat. A foglalkozások mellett táborokat, fakultatív és speciális oktatási programokat biztosítanak a térség fiataljai számára, valamint szociális és mobilitási támogatást nyújtanak az egészségügyi ellátás igénybevételéhez.

A KórházSuli Alapítvány középiskolás és egyetemista önkéntesekkel dolgozik azért, hogy a tartós gyógykezelés alatt álló gyerekek ne maradjanak le a tanulásban és ne essenek ki szociális közegükből. Az „imPACKt” támogatásnak köszönhetően megvalósíthatják az „Elfogadás doboza” csomagot: ezzel játékosan informálják és érzékenyítik azokat a diákokat és tanárokat, akik visszavárják a hónapokig vagy akár évekig kezelésre szoruló gyermekeket. A projektnek köszönhetően kialakított módszertan hosszú távon is beépülhet az oktatási programokba.

 

További információ: [email protected]  

 

Az UniCreditről

Az UniCredit páneurópai kereskedelmi bank, amely egyedülálló szolgáltatási kínálattal rendelkezik Olaszországban, Németországban, Közép- és Kelet-Európában.

 

Forrás: Unicredit Bank sajtóközlemény