Javítsd meg!

A szánkó

Év: 
2016
Szám: 
Tél
Szerző: 
DÁ.
Talán idén végre eljön az a pillanat, hogy nem csak tél lesz, de kis szerencsével még hó is. Minden gyerek, de a felnőttek nagy része is szeret szánkózni. Kis rákészülés és irány a Normafa, vagy tulajdonképpen bármely dimb-domb. Jó meleg és vízhatlan ruhán kívül valójában nincs is másra szükségünk mint egy szánkóra.

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 

Élezd magad!

Év: 
2016
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Csorba a kés? Nem, nem dobjuk ki! Inkább megjavítjuk!

Mindenki használ otthonában késeket, egy háztartás nincs meg jó és éles kések nélkül. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a paradicsom pürévé alakul szeletek helyett, vagy a húst erőteljes fűrészeléssel kell szétcincálni. De a tompa kés nemcsak bosszantó, veszélyes is.

Persze ilyenkor foghatjuk eszközeinket és elvihetjük egy szakemberhez, de a lelkesebbek egy jó szerszámmal otthon is átadhatják magukat a fenés, élezés élvezetének.

Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

Kempingezni készülsz?

Sátrak karbantartása és felújítása házilag.
Év: 
2016
Szám: 
Nyár

A túrázás, toborozás és nem utolsó sorban a fesztiválszezon közeledtével felmerül a kérdés: milyen állapotban lehet a sátram?

A gondos tulajdonos természetesen mindig tisztán és szárazon csomagolja el a sátrát. Persze néha szélsőséges körülmények miatt ez nem lehetséges, de akkor hazaérve sürgősen el kell végezni ezeket a teendőket.
Ha emellett még arra is odafigyelünk, hogy ne mindig ugyanazon az élen hajtogassuk össze a ponyvát – egy idő után ugyanis ott az anyag meggyengül –, akkor hosszú évekre elmondhatjuk magunkról, hogy van sátrunk.

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
célcsoport: 

Újrahasználati tanulság: potyautas a fában

Év: 
2015
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Kovács Magor

Néhány számmal ezelőtt raklapból készült bútorokról írtam, annak apropóján, hogy polcokat, fali multifunkcionális dekorációt, kiadványtartót készítettünk a Humusz-házba. Gyönyörű lett minden, de egy kicsit hangos is!

A raklapokat ugyanis már előttünk kipécézték maguknak farontó testvéreink, a szúk. A szú elleni legjobb védekezés a megelőzés, ugyanis ha egyszer berágták magukat, akkor nehéz dolgunk lesz a kilakoltatásukkal, és ha bevisszük őket a lakásba, terepet adunk nekik további bolyongáshoz, míg végül megtalálnak ágyat-asztalt és a dédi almáriumát.

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
célcsoport: 

Kétkerekű felkészítő

Év: 
2015
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Kovács Magor

Jó tanácsok kezdőknek a bringaszezon beindulásához.

„Elvittem a közeli szerelőhöz, azt mondta, 31 ezer; 1 a tisztítás, 10 a nagygenerál, 3 a lánc, 10 a fogaskoszorú, 5 párban a külső, plusz munkadíj. Hirtelen megértettem, miért kellett volna jobban törődnöm a bringával…” - részlet egy nem létező, de jellegzetes levélből. Képzeletbeli hősünk két út közül választhat: vagy vesz egy „új” bringát olcsóbban, mint a szerelés díja, vagy ráül szépen, és addig hajtja, míg szét nem hullik alatta, ami igen gyorsan be fog következni.

Tematika: 
Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 

Fáj a szék lába?

Év: 
2013
Szám: 
Tél

Bútoraink bosszantó sérüléseit saját kezűleg is kijavíthatjuk, ha ismerjük a javításuk fogásait, és szerszámaink is vannak. Értékesebb régi bútordarabjainkat viszont inkább bízzuk műbútorasztalosra.

A bútordaraboknál gyakori az ajtók pántjainak kilazulása, ill. önbehúzó funkciójuk megszűnése. Az ajtók hibáját a pántokat felfogó csavarfészkek kiporladása okozhatja. Ha a pánt még egyébként  hibátlanul működik, akkor a kitágult lyukakat kell beragasztott keményfa betéttel „kifoltozni”, majd ezt követő előfúrás után újra visszacsavarozható a laza pánt. Ha viszont maga a pánt hibásodott meg, akkor ajánlatos új darabra cserélni.

Tematika: 
Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
célcsoport: 

Vízcsap rehabilitáció

Év: 
2013
Szám: 
Nyár

Inkább ne vásároljunk olcsó csaptelepet, mert sokszor nem kapható hozzá cserealkatrész. De előrelátó gondoskodással késleltethetjük is a cserét.

Leghamarabb a mozgó alkatrészek károsodnak. Problémát okoz a lerakódó vízkő és a nem megfelelő tisztítás is, például a mosogatónál, ahol a zsíros szennyeződés miatt akadozni kezdenek az egykaros csapok. Az elforgatható csapokat pedig idővel egyre nehezebb oldalra mozdítani, mert az alsó gyűrű és a csaptest között vízkő és piszok rakódik le. Ezen WD40 kenő és tisztító befújásával és a csap forgatásával lehet segíteni, ami fellazítja és kitisztítja a lerakódást, közben keni is az egymáshoz súrlódó felületeket. Amint nehézzé válik a forgatás, haladéktalanul tisztítsuk a két alkatrész

Tematika: 
Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
célcsoport: 

Óvjuk az időjárástól a kerti fabútort

Év: 
2013
Szám: 
Nyár

A legtöbb kerti bútort vizes alapú lazúrral színezik, és utána színtelen lakkos védőréteget kap. Ezek a darabok kültéri igénybevételre is alkalmasak, de igazán a fedett teraszt szeretik. Utóbbi esetben is lakkozzuk le 1-2 évente színtelen csónaklakkal, főleg a vízszintes felületeket, mivel azokat éri a legtöbb károsító hatás. Az újralakkozás előtt nem túl durva, 140-220-as szemcsenagyságú csiszolópapírral csiszoljuk fel a felületet, ügyelve az egyenletességre. A nem látható felületeket ne fedjük lakkal, hagyjuk lélegezni a fát.

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
Tematika: 
célcsoport: 

Oldalak