jegyzet

Örményországi tanulmányúton jártunk

 • 2018. május 25.
 • Peti
Beszámoló a Humusz Szövetség képviselői és V4-es partnereik örményországi útjáról

A Humusz Szövetség partnerként részt vett egy projektben, melynek célja a fenntartható erőforrás-gazdálkodás támogatása Örményországban. 

A projektet a Visegrad Fund támogatta. 2017 őszén az örmény partnerszervezet (AWHHE – Örmény Nők az Egészségért és Egészséges Környezetért) képviselői tanulmányúton vettek részt Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország érintésével, azzal a céllal, hogy megismerjék tevékenységeinket. 2018. májusában pedig a V4-es partnerszervezetek képviselői egy hetes látogatást tettek Örményországban. A látogatás célja a partnerség építése, iskolás gyerekek, tanáraik és gazdálkodók szemléletformálása volt, jó gyakorlatok bemutatása által. 

Rovatok: 
Műfaj: 
célcsoport: 

8 zöld tipp iskolakezdéshez

 • 2017. augusztus 28.
 • Peti
Még nem késő figyelni környezettudatosságra

Minden évben visszatérő stressz és probléma az iskolakezdésre való készülés, szülőket és a pénztárcájukat egyaránt megterheli.  Legyen ez idén másképp! Összegyűjtöttünk pár ötletet, hogyan tudjuk környezetkímélőbben, gazdaságosabban „megúszni” idén a suli kezdést. school

1. Gondolkodj előre!

Készítsünk listát a szükséges tárgyakról,  mérjük fel mit lehet felhasználni tavalyról előző évekről, vessük össze ezeket az iskolától kapott listával. Már ki is pipálhatjuk a listánkon  ami megvan. 

 

2. Kreatív redizájn!

Rovatok: 
Műfaj: 
célcsoport: 

Újrapapír minden fronton: otthon és az irodában is

 • 2014. április 17.
 • névtelen (nem ellenőrzött)
Újrapapír fajták és árak adatbázisa

De hol, milyet, és legfőképp mennyiért? Tapasztalataink szerint ezek a leggyakoribb kérdések az újrapapír használatával kapcsolatban, ezért következzen egy táblázat, amely kicsit közelebb hozhat minket a válaszokhoz, és magához az újrapapír témához is.

A sikeres szelektív gyűjtésnek és az új technológiáknak köszönhetően egyre szélesebb körben gyártanak és kínálnak újrapapírból készült termékeket megfizethető áron. A Humusz Szövetség arra ösztönöz minden magánszemélyt, gazdasági társaságot és egyéb intézményt, hogy csökkentse a felesleges papírhasználatot, és a hagyományos helyett újrapapírt vegyen igénybe! A papírból gyártott papír, az újrapapír gyártása kevesebb energiát vesz igénybe, mint a hagyományos irodai papíré, és a környezetet is kevésbé terheli. A

Rovatok: 
Műfaj: 

Hulladékcsökkentős tippek, praktikák

 • 2013. március 20.
 • névtelen (nem ellenőrzött)
A hulladákcsökkentés 10 lépése részletesen

Nulla HulladékA Humusz Szövetség 10 pontja egyszerű, bárki számára megvalósítható javaslatokat foglamaz meg a környezettudatos, hulladékszegény életmódhoz. Azt, hogy ezek megvalósítása valóban nem ördöngősség, jól bizonyítják az alábbi, már a gyakorlatban is kipróbált és bevált kezdeményezések. Ha többet is szeretnél megtudni a témáról, látogasd meg Nulla Hulladék standunkat - 2013-ban mintegy 30 fesztiválon találkozhatsz velünk!

1. Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat!

Szatyoradó, tiltás vagy egyéb megoldás – a leginkább bevált módszerek a vásárláskor kapott nejlon ellen világszerte

Rovatok: 
Műfaj: 

A reklámkiadványok és az üzletláncok

 • 2010. május 25.
 • juci
Ön mit tesz a postaládáinkat megtöltő kéretlen reklámküldemények ellen?

Sokunkat bosszantanak a postaládánkat megtöltő kéretlen reklámküldemények, melyek ellen legtöbben a levélszekrényre ragasztott "Nem kérünk reklámot" matricával próbálnak védekezni. Fekete Árpád, környezetvédelmi aktivista ennél jóval tovább ment: levelet küldött a legnagyobb hazai üzletláncok tulajdonosainak, remélve, hogy pozitív változást tud így elérni a papír alapú reklámanyagok terjesztésének környezetet károsító, pazarló gyakorlata ellen.

Az áruházláncoknak írt levél itt található, a válaszlevelek alapján készített össezfoglaló pedig alább teljes terjedelmében olvasható.

 

Rovatok: 
Műfaj: 

Bomlasztó gondolatok a zacskókról

 • 2010. május 18.
 • juci
Festékek, műanyagok, "biológiai" lebomlás, avagy mi marad belőlük.

Egyre nagyobb hepaj keretében igazolják „zöldségüket” a kereskedelmi láncok. Az egyik legújabb kampány keretében „Környezettudatos vásárló vagyok” feliratú visszaváltható szatyrokat árulnak.  - Graczka Sylvia írása

A visszaváltható szatyrokban az a környezettudatosság, hogy az illető nem kidobja a zacskót, hanem elviszi az áruházba, ahol a régi helyett kap egy újabbat. Egyre több fogyasztó hiszi el magáról, hogy környezettudatos, mert ilyen akciókban részt vesz vagy mert környezetbarát jelzéssel ellátott zacskót vásárol a boltban.

Rovatok: 
Műfaj: 
célcsoport: 

Konferencia a második Országos Hulladékgazdálkodási Tervről

 • 2010. május 06.
 • szerk
A HuMuSz beszámolója a konferenciáról.

2009. januárjától nincs hatályos Országos Hulladékgazdálkodási Terve kis hazánknak. Most 2010 tavasza van, de a helyzet mit sem változott. Illetve annyi történt, hogy a korábbi ilyen-olyan fórumok után most egy konferencia tárgyalja azt, hogy milyen is legyen az OHT II. Szuhi Attila jegyzete

A konferenciát a KvVM és a KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) közösen szervezte. A három csillagos Griff Hotel adott helyszínt az eseménynek, a több mint száz fő számára a részvétel és az ebéd is ingyenes volt. És hogy miért van jelentősége mindennek? Nos, a OHT II. szerint a megelőzésre és a társadalmi szemléletformálásra szánt összegek a KvVM Zöld forrás pályázati rendszeréből származnak majd. Az idei keretből a KvVM

Rovatok: 
Műfaj: 
célcsoport: 

Ha tudnánk, milyen trendik vagyunk

 • 2009. december 17.
 • graczek

Történt, hogy egy Dániából Nyíregyházára készülő házaspárt kellett egy kulturális tréning keretében „lélekben” felkészítenem a költözés következtében várható kultúrsokkra. Az már előzetesen kiderült, hogy a pár hölgytagjának legnagyobb félelme: vajon lesz-e hely bevásárolni a hétköznapokra? Gaborják Éva írása.

...Nem akartam felvilágosítani, hogy a Dániában megszokott, jóval kisebb alapterületű és szűkebb kínálatú üzletekkel szemben Magyarországon akkora hipermarketek várják, hogy jó eséllyel akár el is tévedhet. De hogy ne találná meg, amit keres, azt kétlem.

Műfaj: 
célcsoport: 

Szent László ivókútja

 • 2009. december 09.
 • szerk

kalas2_120A HuMuSz nemrég azt vizsgálta, hogy vajon mi lett a minisztériumok által 2005-ben meghirdetett „Gyermekbarát büfé” országos akció sorsa? Mivel az iskolákban rendszeresen jelen vagyunk, követhettük miként múlt ki csendben a nekirugaszkodás - de azért csak megkerestük az illetékeseket. Az állami erőfeszítések hiányának ellenére látunk végre jó példát is! Kalas György jegyzete.

 A visszaérkezett válaszok nagyívű körmondatokban ecsetelik a témában szült „módszertani ajánlás” nagyszerűségét. Igaz, eredetileg kólakitiltásról, meg kötelező erejű rendeletről volt szó – de hát várható volt, hogy azt a vállalkozói érdekek lazán felülírják. Tényleg felülírták. Maradt tehát az ajánlás, meg a pályázat – aminek eredményeként 2005-ben uszkve 35-40 intézmény nyerte el a „Gyermekbarát büfé” üzemeltetője büszke címet. Amit aztán a következő években többé meg sem hirdettek…

Műfaj: 
célcsoport: 

Betétdíjmentes ország

 • 2009. november 13.
 • szerk

szili_k_120_01Hétfőn elfogadták a termékdíj törvény módosítását, de a mindenható kereskedelem és a a csak az ő érdekeit figyelő italgyártók ezt meg sem várták. Ők biztosra mentek, már hónapokkal ezelőtt elkezdték a felkészülést a betétdíj utáni világra. Az lesz majd a szép!

A maradék újratöltős csomagolások is hamarosan el fognak tűnni. Konkrét információnk vannak arról, hogy a legnagyobb italgyártó is kivonja újratölthető palackjait a piacról, Nyugat-Magyarországon ezt már meg is tette, most "tesztelik" a fogyasztókat.

 

Vajon mi lesz a teszt eredménye? Fogyasztók ezrei hálás leveleket írnak majd a vendégkönyvbe, amelyben leírják, hogy tulajdonképpen mindig eldobó csomagolást szerettek volna, de eddig nem találtak?

Műfaj: 
célcsoport: 

Oldalak