Vezérfonal

Világszintű mikroműanyag-szennyezés

Év: 
2017
Szám: 
Tél
Szerző: 
Domonyik Annamária Panka
Láthatatlan méretű műanyag darabkák szennyezik vizeinket és táplálékunkat. A világ kutatói egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a probléma feltárására, megoldására.

Egyre gyakrabban olvashatunk és hallhatunk a mikroműanyag-szennyezésről. A kutatások eddig  leginkább a tengerekre fókuszáltak és megállapították, hogy mélytengerekben és óceánokban veszélyes lehet a mikroműanyag mennyisége. A halakon keresztül a táplálékláncba is bekerültek. Ez a hír sok ember számára irrelevánsnak tűnt, hiszen messze van, csak a mélytengerekben találtak, ez nem is érint minket közvetlenül, akkor ez nem is probléma. Manapság viszont elkezdték vizsgálni édesvizeinket is. Miért is lenne másképp édesvizeinkben?

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 

Kukásautók helyett lovas kocsik

Év: 
2016
Szám: 
Tél
Szerző: 
Urbán Csilla
A jelen kor hulladékgazdálkodási kihívásaira úgy tűnik, nemcsak vadonatúj technológia, hanem hagyományos is megoldást tud nyújtani.

Fábry SzabolcsAz Integrált Falusi Hulladékbegyűjtő Lovas Központ néven indult modellről készült videó nagy médiavisszhangot kapott idén nyáron. Ebben mutatták be azt az újítást, amelyet a szelektív hulladék begyűjtésére dolgoztak ki: ló vontatta hulladékbegyűjtő kocsik.

Fábry Szabolcsot, Nagyvázsony polgármesterét kérdeztünk, honnan jött a rendhagyó ötlet.

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 

Mi történik a hulladékgazdálkodásban mostanság?

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Urbán Csilla

Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelô Zrt. (NHKV). Jobb, ha megjegyezzük ezt a nevet, mert bár a szemétszállítást továbbra is a helyi közszolgáltató fogja végezni, a szemétdíjat az NHKV-nak kell majd fizetni.

Az új rendszer április 1-jén indult hivatalosan, de már most elakadásokkal küzd. A közszolgáltatók, önkormányzatok lázadnak, a szabályozó rendeletek még mindig hiányoznak, az NHKV pedig egyelőre tehetetlen. A lakosság a káoszból még ugyan nem érzékel semmit, mert a szemetet ugyanúgy elszállítják, de a háttérben a hulladékgazdálkodás rendszere szépen lassan omlik össze.

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 

Interjú Ullmann Mónikával

Év: 
2015
Szám: 
Tavasz

„A redesign-ban való elmélyedés azt eredményezte, hogy a tárgyakra már nem tudok a megszokott módon tekinteni. Minden tárgy egy műremek alapja.”

A Humusz Szövetség tavaly év végén meghirdette Re-design – Gondold újra! pályázatát, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasználat kreatív módozataira, és népszerűsítse azt. A pályázat, és majd az abból összeállított Redesign Vándorkiállítás kampányának arca a Barkács csajból is ismert színésznő, Ullmann Mónika.

 

Miért döntöttél úgy, hogy vállalod ezt a nemes feladatot?

Rovatok: 
Kukabúvár archívum: 
Újraszedve rovatok: 

Körkörös gazdaság – új ösvény a nulla hulladék felé

Év: 
2014
Szám: 
Tél
Szerző: 
Urbán Csilla

Idén nyáron az Európai Bizottság kiadott egy közleményt Úton a körkörös gazdaság felé: „zéró hulladék” program Európa számára címmel, és úgy tűnik, ezzel megszületett egy új mantra.

Mielôtt belemélyedünk a körkörös gazdaság világába, nézzük meg, miért is olyan üdvözítő ez az új koncepció. Az EU-ban egy átlag polgár évente 15 tonna anyagot használ fel, és 4,5 tonna hulladékot termel. Jelenleg a gazdaság lineáris, azaz „kinyer-legyárt-fogyaszt-ártalmatlanít”. Ennek a modellnek az eredményei mára a kimerülő nyersanyagkészletek, a fokozott energiahasználat és a növekvő szeméthegyek.

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 

Nem a gyerekek dolga rendet tenni a mai világban

Év: 
2013
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Graczka Sylvia

A minap végre kiszakadtam az íróasztal papírhalmai mögül, és  lelkes csapatunkkal „standolni” indultam. A felvilágosítással, játékokkal, segítő beszélgetésekkel eltöltött nyolc óra élményeit ezúton szeretném megosztani az érdeklődőkkel.

A standolás azt jelenti, hogy kis utazósátrunkat mint vándorcirkuszt felállítva, azt játékhegyekkel, kiállítási tárgyakkal és kiadványokkal megrakva csalogatjuk a nagyérdemût valamely tömegrendezvényen. Nem először veszek részt ilyesmin, de csak nem hagy nyugodni néhány jelenség!

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
Kukabúvár archívum: 

Osztály, vigyázz!

Tippek az iskolakezdéshez
Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Kalas György

Alapjában véve mindenki egyetért azzal, hogy az egészségre közvetlen veszélyt jelentő iskolaszerek nem kerülhetnek forgalomba. Az előírások betartása (betartatása) azonban csupán elméleti garancia, az ellenőrző hatósági mérések ugyanis néha ijesztő tapasztalatokkal zárulnak. Minél színesebb, szagosabb, csicsásabb, „műanyagabb” egy termék, annál több rá az esély.

 

A különféle előírások, EU normákhoz igazodó jogszabályok és szabványok betartása egyébként mindössze azt garantálja, hogy a termékben csak az engedélyezett problémás anyagok és csak a megengedett mennyiségben vannak jelen. Egyes allergiakeltő anyagok azonban az arra érzékeny gyermekek bőrén, vagy szervezetében már az engedélyezettnél kisebb mennyiség is kiválthatja a reakciókat.

Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

Ugrás a mélybe

Parlament előtt a hulladékos törvény
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Szilágyi László

LobbiItt van, amire minimum másfél éve vártunk. A hulladékos törvényt régen el kellett volna már fogadni, de még csak most kezdődött meg a parlamenti vitája. Sokat dolgoztak rajta, de előkészítettsége így sem megfelelő, nem teljesen adja vissza a Hulladék Keretirányelv rendelkezéseit, sérti az EU belső piaci és versenyjogi szabályait, a megelőzésről szó sem esik. Hulladékos közszolgáltatást ezután csak többségi önkormányzati tulajdonnal
lehet űzni, amivel olyan feladatot vesz az állam a nyakába, amit nem fog tudni ellátni.

Mondanom sem kell,  stratégia, OHT sehol.

Kukabúvár archívum: 
Rovatok: 

Papírunk vagy programunk lesz?

A Nemzeti Megelőzési Program előkészítése
Év: 
2011
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Portik-Bakai Zsuzsa

Megelőzés logóHosszabb garanciális időt! Elsőbbséget a helyi termékeknek a közétkeztetésben! Magasabb bányajáradékot! Hatékonyabb elektronikus ügyintézést! Ezeket egy hulladékmegelőzés ügyi hivatal elé szervezett tüntetésen is lehetne skandálni (bízva abban, hogy a részek egységes koncepcióvá állnak össze), de most jobb eszköz áll a rendelkezésünkre: uniós tagállamként Magyarországnak is Nemzeti Megelőzési Programot (NMP) kell készítenie.

Ez már bizony „nagypályás” feladat. De miről is van szó, miből főzünk, és mit lenne jó kifőzni?

Tematika: 
Kukabúvár archívum: 
Rovatok: 

Oldalak