Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldtrágyázás

  • 2015. május 19.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail
A zöldtrágyázás élő növényekkel, helyben végzett trágyázási mód. A zöldtrágyának szánt gyors növekedésű és nagy tömegű biomasszát adó növényeket azért termesztjük, hogy a zöld részeket a talajba forgatva javítsuk a talaj fizikai és biológiai állapotát, a tápanyag-gazdálkodást, valamint hozzájáruljunk a szervesanyag mennyiségének növeléséhez.

A zöldtrágyanövények intenzív gyökérnövekedésükkel lazítják és drénezik a talajt (így csökken a pangóvizek veszélye), a föld feletti részek pedig védik a talajfelszínt az eróziótól, a közvetlen, erős napsugárzástól, a szél szárító és deflációs hatásától, a téli fagyoktól, valamint az intenzív záporok talajszerkezetet romboló hatásától.

Az elhalt növények lebomló anyagai trágyaként szolgálnak az utánuk következő növényeknek. Sűrűn vetve kiváló gyomelnyomó hatásúak. Egyes zöldtrágyanövények (pl.: mézontófű = facélia) táplálékot adnak a beporzásban szerepet játszó rovaroknak (méheknek, poszméheknek), más zöldtrágyanövények állati takarmánynak vagy emberi fogyasztásra is alkalmasak (pl.: spenót). A pillangósokkal szimbiózisban élő gyökérgümő-baktériumok megkötik a légköri nitrogént, így a többi növény számára felvehetővé válik, ugyanakkor a talaj felesleges nitrogénjét felveszik, így az nem mosódik ki. Ez különösen ősszel kedvező, amikor a kultúrnövények tápanyagigénye már kicsi.
További információk nyerhetők az alábbi linken: www.edenkert.hu

Az elhalt növényi részekkel történő talajtakarás (mulcsozás) és a zöldtrágyanövényekkel történő talajfelszín borítás egymást jól kiegészítő módszerek, amelyek a talajtermékenység fenntartásában vagy javításában fontosak. A zöldtrágyázás és a mulcsozás között rugalmas a határ: a levágott zöldtrágyanövények értékes mulcsanyagok, a mulcstakaróba pedig zöldtrágyanövények vethetők.

 
Tipp: A zöldtrágyanövényeket másodveteményként érdemes vetni. Sok zöldtrágyanövény fontos pionír növény: új kert kialakítása esetén előkészítik a talajt a későbbi vetemények számára (pl. a csillagfürt).

 

forrás:tudatosvasarlo.hu