Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld mosás

  • 2018. február 05.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Vegyszermentes háztartást vezetni pénztárca kímélő módon is lehet, nem is túl bonyolult dolog, csak egy csepp odafigyelés és némi kitartás szükséges hozzá. Lássuk csak, mit mivel lehet kiváltani, hogy a konyhapénz se ússzon el és a környezetünk is zöldelljen.

Mosás


Személy szerint én mosódió-párti vagyok, de az ellentábornak is van javaslatom, a mosószer adagolást érdemes fele mosószer-fele mosószódával végezni: költségcsökkentő és a mosószer hatásfokát is növeli. A másik hasznos ötlet egy Apukától származik, aki mosószódával mos, de házi szappant reszel még hozzá.

De mi is az a mosódió?

A mosódió a mosódiófa termése, mely a szappanfafélékhez tartozik, a Sapindus nemzetség faja. Az, hogy mosáshoz felhasználható, a benne rejlő saponinnak köszönhető, amely vízzel érintkezve habzani kezd. Részletesebb leírás itt.

Használata: tegyünk 4-5 szem mosódiót a zsákba, kicsit tapossuk meg és tegyük a ruhák közé a mosógépbe, így 3, akár 4 adag ruhát is kimoshatunk ezzel a mennyiséggel, ha alacsony (azaz 60°C-nál nem magasabb, de az igazán környezettudatosaknak inkább 30-40 °C) hőmérsékleten mosunk. Ha már a dióhéjak belseje kifehéredett, mehetnek a komposztra.

A szemes mosódióból igen egyszerűen folyékony mosószert is elő tudunk állítani, csak ki kell főzni és már mehet is a mosógépbe, kb. 60-80 ml a mosószer-adagolóba.
Foltkergetés

A tévéreklámokból jól ismert rózsaszín „minden foltot” kiszedő varázsszer poros változatának összetevői: 30%-a mosószóda, 30%-a pedig fehérítőpor, így jön létre az oxigénes folteltávolítás. Természetesen e két terméket külön-külön is meg lehet vásárolni és máris spóroltunk.

Mosószódával áztatni igazán megéri, elég jól fellazul a homokréteg a gyerek nacijából, kiázik a rongyszőnyeg, a szervesebb foltokra pedig a nátrium-perkarbonát is jó fegyver, pl. a konyharuhák esetében. Az igazán meghökkentő foltkergető pedig a marhaepe szappan! Nem tartalmaz hozzáadott színezéket, illatosítót, vegyi anyagot és nincs marha vagy epeszaga sem, kimondottan szappanillatú. Hatékonysága a marhaepe kivonatban rejlik, elég a nedves ruhát bedörgölni (befújni a szórófejessel, vagy bekenni a tüskefejessel) és 1-2 órát rajtahagyni, utána mehet öblítés nélkül a mosógépbe.

Fehérítés

Fehéredni több mindennel lehet, még az is tart otthoni fehérítésre alkalmas terméket, aki nem zöldült még meg eléggé, ugyanis a jó öreg szódabikarbónát e célra is fel lehet használni.
Aki mosódióval mos, már valószínűleg ismeri a fent említett fehérítőport – szürkülés gátló, fehérítősó, de becsületes neve a nátrium-perkarbonát. Használható áztatáshoz és a fehér mosásokhoz is, elég 1-2 evőkanállal adagolni a mosószer vagy a mosódió mellé. Mivel ez egy erősebb szer, mint a szódabikarbóna, én kizárólag a fehér ruhákhoz használom, hozzáteszem nálam a narancsszínű ágynemű és a némi mintával ellátott világos (fehér, sárga) gyerekruhák is ebbe a kategóriába esnek.


Öblítés

A piacon kaphatók minősített öko öblítők, amelyek bőrbarátok is. Ami sajnos a hátrányuk, az a minimum 4 számjegyű összeg, amibe kerülnek. Praktikus ötlet az illóolajok használata, amikből kb. 15 cseppet érdemes max. 1 dl 10%-os ecettel keverve egy teljes adag mosáshoz öblítőként használni.
Alternatív megoldásként használhatunk szintén illóolaj alapú mosóparfümöt.
Használata: csepegtessünk 25-30 cseppet az öblítő rekeszbe, ecetes vízbe (1-1,5 dl víz + 0,5 dl 10%-os ecet). Az ecet kiváltja a mindenféle vegyi vízkőlerakódás elleni szereinket, ellensége a gombáknak és barátja a ruháink színének és némileg a puhaságuknak is.
A fentiek alkalmazásával nem csak környezetünket, magunkat is védjük, hiszen a mosáshoz, öblítéshez használt vegyi anyagok egy része bőrünkön keresztül a szervezetünkbe is bekerül. Nincs az a csodamasina, amely a ruhák szálai közé tapadt mosószert és öblítőt maradéktalanul eltávolítja.

Forrás: kislabnyom.hu