Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld misszió

  • 2018. március 25.
  • PKata

A világ legnagyobb kozmetikai cége modellértékű kezdezményezésbe fogott, amelyet más vállalatok is utánozhatnak. Szeméttelepek emisszióját hasznosítja újra.

 

A L’Oreal USA-nak 21 gyára és forgalmazói egysége működik az Egyesült Államokban. A világvállalat globálisan tűzte ki azt a célt, hogy Sharing Beauty with All (Megosztani a szépséget mindenkivel) nevű programja keretében 2019-re karbonsemlegessé teszi ezt a 21 üzemegységet, vagyis a működésükkel járó károsanyagkibocsátást ellentételezi. Az egyik módszer egészen újszerű a tekintetben, hogy a multik még nem használták, a metódus azonban nem új.

A L’Oreal folyamatosan diverzifikálja energiaportfólióját, s ennek egyik eleme a megújuló földgáz (RNG) lesz. A szeméttelepek rothadó hulladéktömege általában metánt szokott kibocsátani, a telepek emisszióját biogázként szokták emlegetni. A kozmetikai óriás a Kentucky állambeli Ashlandben ezt a biogázt gyűjti be és 40 százalékát eladja egy 15 éves megállapodás keretében. Ez a garantált értékesítési ügylet azért volt fontos, mert a megújuló földgáz előállítása drága eljárás, nyolcszor(!) annyiba kerül, mint a hagyományos földgáz kitermelése, állítja a Sustainable Brands cikke.

loreal

A szeméttelepekről szerzett gázt eddig főleg a helyszín közvetlen közelében használták fel vagy áramtermeléshez hasznosították. Ezúttal azonban a L’Oreal egy tagállamok közötti hálózatba táplálja be az USA-ban, és gépjármű-üzemanyagnak adja el öt éven keresztül. (Arról nem szól a fáma, hogy saját beszállítóinak értékesíti-e, így próbálva csökkenteni áruszállítása légszennyezését, vagy külső piaci szereplők lesznek a földgáz vásárlói.)

A L’Oreal ezen öt év során karbonkrediteket is vesz egy megújuló földgázt termelő üzemtől. A megoldás akár modellként is szolgálhat más multinacionális cégek zöldüléséhez.

 

Zöld misszió

A L’Oreal amerikai leányvállalata korábban a következő célokat vállalta:

  • 2005-es légszennyezéséhez képest 84 százalékkal csökkenti emisszióját
  • Amerikai épületei áramfogyasztását 100 százalékban megújuló energiákból látja el 2020-tól.

 

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/szemettelep-emissziojat-hasznositja-a-loreal/