Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zacsiapokalipszis

  • 2018. október 03.
  • PKata

Az Európai Parlament új stratégiát vizsgál meg, melynek egyik célja, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolás újrahasznosítható legyen. Az új intézkedések segítenek csökkenteni az európai országokban még megtermelt műanyaghulladék mennyiségét, ami így kevésbé rombolja majd környezetünket, éghajlatunkat, egészségünket és gazdaságunkat.

A műanyaghulladékok újrahasznosítása nem túl általános Európában. Évi mintegy 26 millió tonna megtermelt műanyaghulladékból alig 30 százalékot gyűjtenek csak be, és használnak újra. A probléma megoldására az Európai Parlament új műanyag-kezelési stratégiát vizsgál meg. Ebben a Bizottságnak is fontos szerep jut. Felül kell vizsgálnia a műanyag csomagolások alapvető követelményeit, hogy 2030-ra az EU-ban gyártott minden csomagolóanyag újra felhasználható vagy újrahasznosítható legyen.

  

 

A Parlament egyebek között fel akar lépni az egyszer használatos árucikkekkel szemben is. Jelenleg a tengerbe kerülő szemét 80 százalékát a műanyaghulladék teszi ki. Ennek a fele egyszer használatos műanyag termék. A képviselők az újrahasznosított műanyag új termékekben való felhasználását, valamint a kutatásba és innovációba fektetett nagyobb erőfeszítést is támogatják. A műanyaghulladék problémáját mostanáig olyan országokba szerveztük ki, mint Kína, ám Kína nemrég betiltotta az EU műanyaghulladékának importját, ezért most lépnünk kell: innovációra és beruházásra van szükség. Ha létrejön az újrahasznosított műanyag termékek piaca, akkor Európa gazdasági erőforrást kovácsolhat a műanyaghulladékból.

 

 

Forrás: https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog