Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zabálják a papírt a fővárosi intézmények

  • 2009. október 08.
  • beus

Nem használ újrafeldolgozott papírt, és csak ritkán nyomtat a lap mindkét oldalára a fővárosi fenntartású intézmények - például ISKOLÁK, kórházak - többsége egy tavalyi felmérés szerint.

 

Évente tízezres nagyságrendben falja az 500 darabos papírcsomagokat a Főpolgármesteri Hivatal is, és ott sem alapkövetelmény még a kétoldalas nyomtatás. Jövőre egy közgyűlési határozat szerint kötelező lesz mindenhol átállni a környezetbarát megoldásokra.

A 158 fővárosi fenntartású intézményből csak 20-ban használnak környezetbarát újra feldolgozott papírt - derült ki a Főpolgármesteri Hivatal kérdőíves felméréséből, melynek eredményeit az október 12-13-i fővárosi közgyűlésre benyújtott előterjesztés ismerteti. Az intézmények ezt azzal magyarázták az előterjesztés szerint, hogy az újrapapír 10-20 százalékkal drágább, mint a hagyományos irodai papír.

A közgyűlés már áprilisban eldöntötte, hogy jövő januártól környezettudatosabbá kell válniuk az önkormányzathoz tartozó intézményeknek és magának a Főpolgármesteri Hivatalnak is, és kizárólag újrahasznosított vagy famentes papírt használhatnak a hivatalos ügyintézés során. A szabály vonatkozik majd a levelezésre, a szerződésekre, a közgyűlési előterjesztésekre, a határozatkiadásra és a postázásra is. Hogy ne kelljen emiatt a korábbinál többet költeni papírra, a főváros takarékoskodásra akarja szorítani az intézményeit.

Tavaly a 158 fővárosi intézmény összesen 71 876 csomag 500 darabos A4-es másoló-nyomtatópapírt használt el. A vizsgált intézményekben eleve nincs sok lehetőség arra, hogy kétoldalas nyomtatással takarékoskodjanak a papírral, mert mindössze a nyomtatóik 22,5 százaléka alkalmas erre. A felmérés szerint viszont még a meglévő adottságokat sem használják ki jól, mert a kétoldalas nyomtatás becsült aránya csupán 12,3 százalék. Van például két egészségügyi intézmény - a Jahn Ferenc Kórház, valamint a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő - ahol hiába lehetne mindegyik gépen kétoldalasan nyomtatni, csupán 30-40 százalékban élnek ezzel a lehetőséggel.

A közgyűlési előterjesztésben Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes azt javasolja, hogy a jövőben eszközbeszerzésnél részesítsék előnyben a kétoldalas nyomtatásra alkalmas gépeket, ahol pedig már van ilyen, ott a kétoldalasság legyen az alapértelmezett beállítás. A javaslat szerint a dolgozókat is képezni kell a takarékosabb papírfelhasználásra, és belső szabályozásban is rögzíteni kell a spórolási technikákat. Fokozatosan rá kell szoktatni például az alkalmazottakat, hogy elektronikusan intézzék a belső levelezést, és az átállást az elektronikus iktatás bevezetésével is támogatni kell.

A Főpolgármesteri Hivatal maga is nagy papírfaló: 2008-ban 41 590 csomag A4-es papírt fogyasztott el, újrahasznosított papírt pedig nem használt. Ez körülbelül 100 tonna papírt jelent. Az Energia Klub környezetvédelmi egyesület honlapján olvasható adatok szerint egyetlen kilogramm papír készítéséhez 2-3 kg oxigént adó fa, 350-700 liter víz és 8 kilowattóra energia szükséges.

Az előterjesztés szerint eddig is próbálták visszaszorítani a hivatalban a papírpazarlást, például már mindenki e-mailezik, a közgyűlési előterjesztések elérhetőek elektronikus formában is, és évek óta kizárólag kétoldalas nyomtatásra alkalmas gépeket vesznek. Ugyanakkor a kétoldalas nyomtatás még nem alapértelemzett beállítás, a bizottsági előterjesztéseket pedig még mindig kinyomtatva osztogatják a tagoknak. A javaslat szerint ezt a gyakorlatot is felül kellene vizsgálni. Idei költségvetésében a hivatal 32 millió forintot szánt papírbeszerzésre.

 

Forrás: Origo