Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Yellowstone Park gejzírje is a szemetünket köhögi magából

  • 2018. október 08.
  • CsViki

A Yellowstone National Park gejzírkitörései egyrészt páratlan élményt nyújtanak, másrészt folyamatosan emlékeztetnek minket arra, hogy a bolygónk geológiai rendszere dinamikus rendszer. Az Ear Spring gejzír legutóbbi kitörése sajnos arra is példával szolgált, hogy habozás nélkül eldobunk bármit, bárhol, bármikor.

Az Ear Spring gejzír alapvetően nyugodt természetű. Utolsó, 2018. szeptember 15-i kitörésekor azonban 30 méter magasan hányta ki a vizet és a köveket. Ehhez fogható mértékű aktivitást utoljára 1957-ben mutatott, ezért is szolgálhatott az utólagos terepszemle különös meglepetéssel. A National Park Service (NPS) munkatársai a környéket átvizsgálva „idegen tárgyak” „bizarr gyűjteményébe” botlottak, például meglepően sok pénzérmébe.

De volt ott még ceruza, műanyag pohár és néhány ősrégi fémdoboz is. Az NPS facebookon kiadott közleménye és fotója alapján egy Pyrex tölcsér, három cigarettacsikk és egy „fül formájú műanyag darab” is helyet kapott a világ legszomorúbb geológia leleteit felvonultató gyűjteményben. Az NPS szerint kifejezetten historikusra sikerült a szemétkollekció.

Janine Krippner, a Concord University vulkanológusa, aki igencsak jártas a furcsa vulkánkitörésekben, elmondta az Earthernek, hogy korábban nem találkozott olyan melegvizes forrással vagy vulkanikus rendszerrel, amely szemetet böfögött volna fel magából. De hozzátette, hogy a jelenség végülis „logikus” következménye lehet annak, ha az emberek a szétszórják a szemetüket a geotermikus területeken.

Az NPS válasza szerint a legvalószínűbb, hogy a tárgyak „beleestek” a gejzírbe, illetve a „szél belesodorta vagy valaki beledobta” őket közvetlenül az Ear Springbe. Kevésbé valószínű, hogy a gejzírmedence más részeiről vándoroltak oda. A szemetet nyilvántartásba veszik, és elképzelhető, hogy néhány leletet —például az 1930-as évekre datált cumit – elhelyeznek a nemzeti park történelmi archívumában.

Addig is a Yellowstone Park fenntartóinak lenne egy fontos üzenete a látogatók számára: A gejzír nem egy francos szerencsehozó kút.

„Az idegen tárgyak kárt tehetnek a melegvizes forrásokban és a gejzírekben” – írta az NPS. „Nagyon reméljük, hogy az Ear Spring a következő kitöréskor a természet adta köveken és vizen kívül mást nem dob ki magából.”

 

Fotó forrása: National Park Service Facebook oldala

Az összefoglaló az Earther cikke alapján készült: earther.gizmodo.com