Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vízforralóból Tefalt, mosogatógépből Indesitet ne vegyen!

  • 2016. május 24.
  • PKata

fridgeBowes-Lyon Erzsébet brit királyné, II. Erzsébet királynő édesanyjának hűtője idén 62 éves lett és még mindig működik. Ennek a hírnek DailyMail egy külön cikket is szentelt, amibe beleszőtték a tervezett elavulással kapcsolatos panaszaikat is – egészen pontosan azt, hogy a háztartási gép, amit most megveszünk, tizedannyi ideig bírja, mint a régebben gyártottak. A posztot kiegészítették a tesztekben otthonosan mozgó és rutinos Which? oldal megjegyzéseivel is, akik elárulták, melyik eszközből melyik márka darabja a legtartósabb és melyiké a legkevésbé.

 

 

Mi az a tervezett elavulás?

 

Az elmélet szerint 1920-tól kezdve a cégek (a gazdasági növekedés hatására) a korábban megszokott, tartós cikkek helyett sokkal gyengébb minőségű termékeket gyártottak. Ez, illetve a divat és a reklámok miatt "elavultnak" számító jelző arra ösztönzi az embereket, hogy sűrűbben cseréljék a dolgaikat – ezeknek ugyanis gyakran a javíttatása irreálisan drága. 

Ennek okáról beszélt Tim Cooper egyetemi professzor is. „Gondoljunk csak bele: az Egyesült Királyságban a lakosság 97 százalékának van mosógépe. Vajon hogy lehet növelni az eladásokat egy ilyen helyzetben? Csak úgy, ha lerövidítik az élettartamukat" - mondta. Persze nem ez az egyetlen lehetőség: akadnak olyan cégek, akik egy újabb, más stílusú modellel jönnek elő, amely mellett a jelenlegi darabunk idejétmúltnak tűnik. Vagy esetleg megvágják a gyártási költségeket, olcsóbb és vonzóbbá, de kevésbé tartóssá teszik.

„A múltban azért kerültek a termékek sokba, mert sok időbe telt, mire legyártották őket. Ez pedig meglátszódott a minőségben és a magas élettartamon" - mondta Helen Peavitt, a londoni Science Museum mubnkatársa. „Ha belegondolunk, hogy egy kisebb méretű Electrolux hűtő 1932-ben 20 fontba került, az pedig ma ezernek felel meg (azaz négyszázezer forintnak - a szerk.), akkor nem is nagyon vette tervbe az ember, hogy valaha elromlik" - tette hozzá.

Franciaországot annyira aggasztotta ez a trend, hogy tavaly bevezettek egy törvényt, amelynek értelmében a gyártók kötelesek ráírni egy termékre, hogy nagyjából meddig lesz majd használható. Mivel se itthon, se az Egyesült Királyságban nincs hasonló jogszabály, ezért a DailyMail a Which?-hez fordult, akik konkrétan a tesztelés szakértői és az elmúlt két évet azzal töltötték, hogy több ezer termék megbízhatóságára derítsenek fényt. Íme néhány észrevételük.

 

Vízforraló

Várható élettartam: 2-3 év

Leginkább megbízható márkák a Which? szerint: Dualit, Bosch 

Legkevésbé megbízható márkák a Which? szerint: Prestige, Tefal

Leggyakoribb problémák: vízkő és szivárgás

A vízforraló születése az 1890-es évekre tehető, a mai forma közvetlen elődje pedig az 1950-esekre. Az akkori kialakításnak hála lehetett látni magát a szerkezetet, így ha valami elromlott, ki tudták cserélni, most viszont a borítás miatt sajnos újat kell venni.

 

Mosógép

Várható élettartam: 3-6 év

Leginkább megbízható márkák a Which? szerint: Miele, John Lewis

Legkevésbé megbízható márkák a Which? szerint: Whirlpool, Hotpoint

Leggyakoribb problémák: támolygás és rossz illat

Egy átlagos mosógép most kevesebbe kerül, mint 40 éve, ami egyértelmű jele annak, hogy az összetevőket olcsóbbakra cserélték. Ráadásul az alkatrészek cseréje is nehézkes: ha egy kis dolog elromlik a dobnál, akkor egy új dobot kell venni. 

 

Hűtő

Várható élettartam: 6+ év

Leginkább megbízható márkák a Which? szerint: Bosch, Samsung

Legkevésbé megbízható márkák a Which? szerint: Lec, Frigidarie

Leggyakoribb problémák: elromló légsűrítő, eltömődik a leeresztő, eltörő fiók

A mai darabokat könnyű, fehér műanyagból készítik, ami számos problémához vezet. Akár higiéniaihoz is: a műanyag könnyen megreped, abba pedig beleülnek a kórokozók – emiatt dönt úgy a legtöbb ember, hogy lecseréli a hűtőt akkor is, ha még tökéletesen működik. 

sütő

Sütő

Várható élettartam: 15+ év

Leginkább megbízható márkák a Which? szerint: Belling, Indesit

Legkevésbé megbízható márkák a Which? szerint: Electrolux, AEG

Leggyakoribb problémák: az ajtó nem záródik rendesen

A gázsütőknek komoly feltételeknek kell megfelelniük, így azokkal nincs különösebb probléma, na de az elektromos verziókkal! Ráadásul nehezítő körülmény, hogy úgy szerelik össze őket, hogy nehezen hozzáférhetőek legyenek az esetlegesen elromló alkatrészek. 

 

Mosogatógép

Várható élettartam: 10+ év

Leginkább megbízható márkák a Which? szerint: Bosch, Neff

Legkevésbé megbízható márkák a Which? szerint: John Lewis, Indexit

Leggyakoribb problémák: nem tisztít megfelelően, nem folyik el a víz, elektromos hibák

Jó hír: a Which? a mosogatógépek között egész sok jó terméket talált, ugyanis a vizsgáltak 73 százalékának semmi problémája nem volt. 

 

Robotgép

Várható élettartam: 5+ év

Leginkább megbízható márkák a Which? szerint: Kenwood, Philips

Legkevésbé megbízható márkák a Which? szerint: Magimix

Leggyakoribb problémák: eltörő műanyag és megrepedő tál

A Kenwood és Philips termékek 94 százaléka átment a rostán, a "legkevésbé" megbízható Magimix pedig csak két százalékkal maradt le tőlük. Azért arra vigyázzon, hogy ne nagyon dobálja vagy ejtse le őket, ugyanis nagyon hamar törnek.

 

Kenyérpirító

Várható élettartam: 2-3 év

Leginkább megbízható márkák a Which? szerint: Krups, Philips

Legkevésbé megbízható márkák a Which? szerint: Argos, Tesco

Leggyakoribb problémák: a kenyér nem egyenletesen sült, az alkatrészek leálltak

Gondolta volna, hogy a kenyérpirítót már 1893-ban feltalálták? Mivel azok csak a kenyér egyik oldalát sütötték, valószínűleg nem történt meg velük az, hogy a kenyérszorító/kiemelő rész beszorult volna és mivel körülötte van a ház, hozzáférni sem lehet, szóval kukában végzi.

 

Forrás: http://divany.hu

Kép forrása: http://www.freeimages.com