Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vízben oldódó, környezetbarát (??!??) nejlonzacskót fejlesztettek

  • 2018. augusztus 03.
  • Csilla
Két chilei mérnök, Roberto Astete és Christian Olivares bemutatta legújabb fejlesztésüket: egy vízben oldódó, olajszármazékoktól mentes műanyag bevásárlószatyrot. Az anyag akár egy főzőedényben vagy mosógépben is lebontható.

Szerkesztői megjegyzés:

Tipikus álmegoldás, ami inkább a "business-as-usual"-t támogatja, azaz a fenntarthatatlan fogyasztói társadalmat. Azt üzeni: nyugodtan vedd meg, dobd el, nehogy bármin is változtatnod kelljen. És ha emiatt olyan zacskót is eldobnak majd, ami nem oldódik vízben, mert azt hiszik igen? Illetve ugyanúgy kőolajból fogják majd újra és újra előállítani, mert továbbra is egyszer használatos?

Ez a történet nagyon ismerősnek hat, a műanyagevő baktériumról is azt írták, ez fogja a világunkat megmenteni. Véleményünket erről már korábban kifejtettük, amit itt olvashattok.

 


 

Astete és Olivares a chilei Solubags vezetői. A santiagói sajtóértekezletükön elmondták, hogy a zacskó titka az, hogy megváltoztatták a vízben oldódó polivinil-alkohol (C2H4O)x kémiai képletét. A sajtótájékoztatón bemutatott, a környezetet egyáltalán nem szennyező zacskó nem tartalmaz káros anyagokat, így a szatyor elterjedése hozzájárulhat a vízszennyezés megállításához.

"A nagy különbség a hagyományos műanyag zacskók és az általunk előállított között az, hogy míg az előbbi 150-500 évig megmaradhat a természetben, addig a mienk öt perc alatt lebomlik" – mondta Astete.

A cégnek van egy kínai gyártója, de az illetékesek szerint a környezetbarát zacskó bárhol előállítható. A gyártás októberben kezdődik Chilében. Több latin-amerikai ország érdeklődik már az új termék iránt.

 

Cikk és kép forrása: https://index.hu/tudomany/2018/07/25/vizben_oldodo_kornyezetbarat_nejlon...