Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Világutazók

  • 2005. április 14.
  • humusz
Miután a boltban megvettük, otthon kiittuk majd szelektív hulladékgyûjtõbe dobtuk õket mind a mûanyagflakonok nagy része, mind az italosdobozok egy része csomagolhatnak és utaznak....

Az italosdobozok közül pár millióan olyan szerencsések, hogy akár a kölni dómot is láthatják, hiszen a Világgazdaság hírei szerint a "Magyarországon szelektíven gyűjtött" kombinált italosdoboz-hulladékot "ezentúl a Köln melletti Niederauer Mühle Papierfabrik GmbH-ban hasznosítják".

Micsoda mázlisták, igaz?!



Mielőtt azt hinnénk, hogy ennél nagyobb kiváltság hulladékot nem érhet, ismerkedjünk meg a műanyagflakonok sikersztorijával!

Csak ásványvizes flakon kategóriában évente mintegy 90 millió közül sorsolnak, tehát az utazásra esélyesek száma meglehetősen nagy. Az adatszolgáltatás káosza miatt az összes résztvevő flakon száma senki előtt nem ismert, végtére is fogalmunk sincs, hogy hány játékos van.

És most jön a csuda: a műanyagflakonok közel kétharmada élete alkonyán még megláthatja a kínai Nagy Falat is!!! Micsoda luxus!!!

Gondoljanak csak bele: két kontinenst beutaznak a tiszavirágéletű PETek! Többezer kilométer távolságra jutnak el! Igaz, az utazás jár némi környezetterheléssel is, de oda se neki! Az is igaz, hogy nem az Álomhajó fedélzetén, hanem tengerjáró uszályok fenekén kell napokat nyomorogniuk - de ennyit azért csak ki lehet bírni a Nagy Falért!



Egy valami aggasztja csak a nagy utazókat: fogalmuk sincs, hogy az világjárásnak mikor, hol és milyen módon ér véget.

Olvassuk a sajtótermékeket, ahol beszámolnak arról, hogy Japán és Hawaii-szigetek között Kelet-Európa méretű flakonsziget állt össze. Halljuk, hogy égetőművek nyelik el (a környező lakosság pedig le) az európai kommunális hulladék jelentős részét. Állítólag termópulcsi és kesztyű is készül belőlük, de a hasznosító nem tudta megmondani, hogy hol kaphatóak.

Innen Budapestről teljesen szem elől vesztjük az utazókat, csak az utazásszervezők találhatjuk, akik igazolják: hasznosítás megtörtént.

Az igazolás is utazik: a hasznosító odaadja a koordináló szervezetnek, a koordináló szervezet az állam képviselőjének, a felügyelőségnek. Az állam pedig örömmel az EUnak.

Biztosan teljesül a csomagolási hulladékok a hasznosítási kötelezettsége mind a kombinált italosdobozok, mind a műanyagflakonok esetében. De jobb lesz a környezetnek? Kérem szépen, meglehet, hogy eretnek a gondolat, de nem volna érdemesebb inkább helyben újratölteni a csomagolóanyagokat?

- Tömöri -