Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ hét szemétcsodája

  • 2006. november 20.
  • humusz
ewaste3_120A The New York Inquirer összeállította a világ hét szemétcsodáját, a cikk Aaron Labaree tollából származik. Riasztó tények irdatlan tömegû hulladékról a Csendes-óceánról, New Yorkból, Indiából, a Fülöp-szigetekrõl, az USA Nevada államából és Kínából.


1. A Csendes Óceáni Szemét-sziget

1_400Az első csoda a San Francisco és Hawaii között félúton lebegő, zömében plasztik palackokból álló szemétsziget, amelynek kiterjedése nagyobb, mint Texas államé. Az óceáni áramlások gyűjtik össze erre a területre a szárazföldről és a hajók rakományából kikerülő szemetet. Egy kutató beszámolója szerint egy hétig hajózott a szemétsziget között, ahol a horizontól-horizontig mindent szemét borított.

 

2. New York szemétlerakója
2_400
Minden New-Yorki iskolás tudja, hogy a világűrből két ember alkotta műtárgy látszik, az egyik a kínai nagy fal, a másik a New-Yorki szemétlerakó, amely 67 méter magas, közel 9 millió négyzetméter területű. A lerakó amely, fénykorában mintegy 30 ezer tonna hulladékot fogadott naponta, most rekultivációra vár

3. India, Roro azbeszt bányák

31983-ig bányásztak azbesztet a Roro hegységben, amelyet a közeli cementgyár üzemeltetett. A bányák bezárását követően, mintegy 700 ezer tonna veszélyes hulladéknak minősülő azbeszt hulladék maradt hátra, amely a közeli falvak lakosságát folyamatosan veszélyezteti. Bár mérete alapján nem versenyezhet a többi világcsodával, de rendkívüli látvány beemeli a hét világcsoda közé

4. Füstös hegység, Fülöp-szigetek, Manila

Manila hulladéklerakója, melyet hivatalosan 1995-ben bezártak (nevét a lerakóról felszálló metánról kapta). A Füstös hegység egy a számtalan Fülöp-szigeteki lerakó közül, ahol 155 ezer ember talál „megélhetést”. Gyerekek, férfiak és asszonyok élnek a világ talán legszörnyűbb gettóiban, amelyek nem mások, mint a hulladéklerakók.

4_400

5. Hajóbontó kikötő, Alang, India

5aMinden évben hajók százait szállítják Indiába, hogy ott szétszedjék őket, mint hulladékot. Az Alang-i part mintegy 160 futballpályányi területet foglal el. Egy szakember így számolt be az ott látottakról: „Ez a hely, valamennyi emlékeim közül leginkább hasonlított arra, amilyennek a poklot képzelem. Több mérföldnyi mocskos partszakasz, hatalmas tankerek szétdarabolva, füstölgő olajfelhők és lángok mindenütt. Több száz munkás, lángvágokkal és primitív szerszámokkal, sokuk hiányzó végtagokkal”



6. Yucca hegység, Nevada, USA

6aFelderítő munkálatok kezdődtek, meg a Yucca hegységben, hogy ide helyezzék el az USA majdnem összes nukleáris hulladékát. A mintegy 70 ezer tonna sugárzó hulladékot 10 ezer évre kell elszigetelni a környezetétől. A tervek szerint a hulladékot 300 méter mélyen a hegy gyomrában helyezik el, és ha elkészül a világ egyetlen olyan csodája lesz amelyet, élőlény sohasem láthat. A program dollár tízmilliárdokba kerül. A nevadaik nem örülnek a terveknek, és ezt a program népszerűsítésére szolgáló, a gyerekek körében terjesztett Yucca Mountain Jimmy rajzfilmfigura sem tudja megváltoztatni.

7. Elektronikai hulladéklerakó, Guiyu, Kína

7_400Kína kelet partján fekszik ez a lerakó, amely Észak-Amerika elektronikai hulladékának jelentős részét fogadja. Bár talán nem annyira látványos, mint a világ többi szemétcsodája, ez a terület 100 ezer embernek ad elfoglaltságot. Az egyik közeli falu kizárólag a kábelégetéssel foglalkozik, hogy a fémet kinyerjék. A közeli folyóban a nehézfémekből a határértékek több tíz és százszeresét mérték.


Fordítás: Hulladék Munkaszövetség, Szuhi Attila 30/563-7749
[email protected]
1/386-26-48