Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vásár a garázsunkból

  • 2015. június 11.
  • Csilla

Május 9-én országos Garázsvásár napot tartottunk, hogy felhívjuk a figyelmet az újrahasználat ezen módozatára is. Azóta is tagszervezeteink többfelé tartottak közösségi garázsvásárokat.

Bolhapiac, netes adok-veszek oldalak: itthon egyre népszerűbb fölösleges tárgyainktól ilyen módon "megszabadulni", de olcsón is így tudunk új holnikhoz hozzájutni. A garázsvásár viszont még kevésbé kiforrott módja az újrahasználatnak (ugyanis ezekben az esetekben erről van szó). Ebből kifolyólag a Humusz országos hálózatának segítségével kampányt indított azért, hogy a lakosokkal megismertette a garázsvásárok szervezésének mibenlétét.

A garázsvásárok nagy előnye, hogy a vásárlók "házhoz jönnek". A lényege az, hogy a lakók helyben, a kertben, garázsban vagy ház elé pakolják ki portékájukat. A garázsvásárok továbbá lehetőséget biztosítanak arra, hogy jobban megismerjük a szomszédségunkat.

A garázsvásárok május 9-én zajlottak az ország több pontján. A pontos helyszínekről itt olvashatsz, ahol további jó tanácsokkal is szolgálunk ahhoz, hogy hogyan érdemes garázsvásárokat szervezni.

 

Budapest

A fővárosban a Humusz a Rákosligeti Polgári Körrel közösen szervezte a garázsvásárt a Maros Moziban. Előzetes felmérések szerint a városban kevés lakóközösség merte megnyitni kapuit a nagyközösnég számára pl. lakóházak esetén, ez több tekintetben is érthető. Egy-egy ház, főként a külterületi részeken tartott garázsvásárt. A mi esetünkben bár nem a klasszikus értelemben vett garázsvásárt láthattunk, ez azonban az esemény sikerén mit sem változtatott. 25 háztartás pakolta ki portékáját a szép napsütéses időben a mozi elé, a hangulat kifejezetten családias volt, régi ismerősök találtak ismét egymásra. Vevő is akadt, igaz a vártnál kevesebb, de a hangulaton nem változtatott. Amikor eljöttünk, mindenki azt kérdezte, mikor lesz a következő?

garázsvásár1 garázsvásár2

Budai oldalon egy lakótelepen tartottak garázsvásárt, amiben a család több generációja is részt vett. Alapvetően a születendő gyermek számára kellett "helyet felszabadítani".

garazsvasar3

 

Gödöllő

A városban a GATE Zöld Klub szervezte a garázsvásárokat. Hogy minél sikeresebb legyen a program, kikérték a budapesti Wekerle-telep közösség segítségét, akik több garázsvásárt is szerveztek már. A Civil Ház fogadott 7 családot, de még 8 család csatlakozott az eseményhez. A nap különlegessége az volt, hogy minden háztartás készült valami extrával: zene, sütemény, kézművesség gyerekeknek stb., hogy ezzel is csalogassák a népet. Polgárőrök felügyelték, hogy minden rendben menjen. A hangulat itt is nagyon jó volt, pozitívak voltak a visszajelzések és őszre már tervezik a következő vásárt.

gari_gate gate_vásár

 

Szeged

A tepelülésen a CSEMETE Egyesület képviseltette magát, két kertes házas jellegű területen tartották meg. Előzetesen már felkeresték a háztartásokat információs anyagokkal látva el a lakókat. Végül 12 ház nyitotta meg kapuit, valahol szó szerint értelmezve a garázsban pakolták ki a portékát. A szervezésben önkéntesek is vettek részt aktívan. Az eseményt a pont akkorra szervezett lomtalanítás zavarta meg, nem tudni a forgalmat mennyire hátráltatta. Remélhetőleg a helyiek számára nyilvánvalóvá vált, hogy a garázsvásár a lomtalanításnál mennyivel tisztább és jobb megoldás.

garazsvasar4 garazsvasar5

 

Kecskemét

Az itteni garázsvásárról cikk is készült, a Vacsiközben 8 háztartás várta az érdeklődőket. Az eligazításban jól megszerkesztett térkép segített, ami a Kecskemét Önkormányzat honlapján is megjelent. A szervezést a Kecskeméti Ifjúsági Otthon lelkes önkéntese bonyolította. A garázsvásárhoz egy helyi galéria is csatlakozott. Az országos eseményről a Kecskeméti Televízió is beszámolt.

garazsvasar6 garázsvásár7

 

Győr

A Reflex Környezetvédő Egyesület a győrszentiváni művelődési ház udvarába szervezte meg 12 háztartás garázsvásárát. A szervezésbe aktívan részt vettek közösségi szolgálatos diákok és szülők is. Az utóbbiak javaslatára került megrendezésre összevontan a vásár. Játékok, ruhák, háztartási felszerelések - mi szám szájnak ingere, minden kapható volt. A rendezvény emellett közösségformáló szerepet is játszott.

garázsvásár8 garázsvásár9

 

Hajdúböszörmény

A Zöld Kör a belvárosban kereste fel a háztartásokat. Itt nehezebb volt a lakókat aktivizálna, sokak számára még ismeretlen az adok-veszek ezen módozata (az internetes feltöltés még mindig nagyobb népszerűségnek örvend). Ennek ellenére 10 háztartás összegyűlt, ki lelkesen, ki nagyobb győzködésre.

gv gv2

 

Pécs

Pécsett is a művelődési ház adta a helyet a garázsvásárnak, szervezését a Pécsi Zöld Kör bonyolította.

pécsi gv pécsi gv2

 

Ha többet szeretnél a garázsvásárokról megtudni, akkor nézz fel oldalunkra, illetve ingyenes kiadványunk is segítségedre lehet, amelyet a Humusz Házban vehetsz át.

gv kiadvány

 

Az esemény az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott projektjének keretein belül kerül megvalósításra. Projektazonosító: NCTA-2014-8346-E. Bővebb információ: www.norvegcivilalap.hu.

támogatók