Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrahasznosított üvegből hoztak létre nagy kapacitású akkumulátorokat

  • 2017. április 27.
  • CsViki
Napjainkban egyre nagyobb problémát okoznak a szeméttelepen felhalmozódó üvegek. A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak igen különleges ötlete van arra, hogy miként hasznosíthatnánk újra ezeket a hulladékokat.

Üvegből akkumulátor

A szakértők ugyanis kifejlesztettek egy módszert az üvegek nagy kapacitású akkumulátorokká történő átalakítására. Eredményeikről a Scientific Reports–ban számoltak be.

Changling Li, az egyetem anyagtudományi és mérnöki hallgatója és a tanulmány vezető szerzője szerint olyan hulladékokkal kezdtek, melyek egyenesen a szeméttelepre tartottak. Ezek felhasználásával olyan akkumulátorokat hoztak létre, melyek több energiát tároltak, mint a boltokban megtalálható érme alakú akkumulátorok, ráadásul gyorsabban töltődtek és stabilabbak is voltak. Li hozzátette, kutatásukkal remek jelölt született az új generációs lítiumion akkumulátorokra.

A szakértők az üvegekben található szilikon-dioxidot használták fel az akkumulátorhoz szükséges szilikon nanorészecskék elkészítéséhez. Ezekből hozták létre az akkumulátor anódját, ahonnan a pozitív töltéshordozók a katód felé áramolnak.

A rendszer kialakításához a szakértők először cukorszerű porrá őrölték az üvegeket. Ezután a szemcsék közt található szilikon-dioxidot szilikon nanorészecskékké alakították, melyeket végül szénnel vontak be, hogy növeljék az energiamegtartó tulajdonságukat.

Egyetlen üvegből több száz gombakkumulátor anódjához elegendő mennyiségű nanoszilikont állítottak elő.

Az egyetem szabadalmi bejelentést nyújtott be a találmányra, így nem lehetetlen, hogy a jövőben a kereskedelmi forgalomban is megjelenik majd az üvegből készített akkumulátor.

(IFL Science)

 

Forrás: 24.hu