Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tweed zakóban, négy keréken

  • 2015. március 22.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A Tweed Run fogalma Angliából ered: először 2009-ben, Londonban került sor olyan kerékpáros felvonulásra, ahol régi típusú bringákon, tweed stílusú ruhákban biciklizték körbe a résztvevők a várost.
A múltat idéző kerekezés aztán gyorsan követőkre talált Németországban, az USA-ban, Oroszországban, Japánban, sőt Brazíliában is. No és nálunk: Budapesten idén április 11-én már  kilencedik alkalommal szállnak nyeregbe a „tweed életérzés” kedvelői, hogy a Vintage Kerékpáros Felvonulás keretében körbetekerjék a főváros legszebb utcáit.
„Elegánsan két keréken – állítsuk meg az időt egy különleges pillanatra!”
– olvashatjuk a szlogent a tweed run híveit megszólító weboldalon.


Innen rengeteg ötletet nyerhetünk, hogyan idézzük fel a külsőnkkel a 20-as, 30-as évek hangulatát, s hogyan tegyük „retróssá”  biciklinket. A tweed öltözet mellett – melyen gyapjúzakót, káró mintás zoknit, térdnadrágot és lapos sapkát kell érteni, amihez jól „passzol” a pipa, a láncos zsebóra és a bajusz is – a gengszter és flapper stílust is ajánlják a szervezők: a rojtos-flitteres ruhát és a mintás harisnyát a nők, a keménykalapot, s a fehér kesztyűt-nyakkendőt a férfiak számára.

Tweed biciklis

A ruhák kiválasztásának persze csak a fantázia szabhat határt; „az a szó, hogy túlöltözött nem létezik a szókincsünkben” – állítják a szervezők. Aki pedig nem talál a saját régi holmijai közt megfelelő ruhadarabot, annak sem kell otthon maradnia: a rendezvény helyszínén kölcsönző is működik, ahonnan bárki kiválaszthatja a hiányzó kellékeket.
Az első hazai Tweed Run felvonulásra 2011 májusában került sor Szijjártó Csongor szervezésében, majd Szabados Irene vette át a főszervezést. Egy vele készült beszélgetésből kiderül: külföldön a résztvevők többsége férfi, nálunk viszont a nők nyitottabbak erre. Szerveztek egyébként már külön felvonulást „Csak csajok” és „Csak pasik” számára is.
Szabados Irene szerint – aki korábban biciklistúrákat is szervezett – a program a kerékpározás szeretetén túl elsősorban a divatrajongásról szól.
Az ő fejében is a gyapjú hanyatlásáról szóló divattörténeti előadásokat hallgatva született meg a tweed stílust felélesztő, Angliában már népszerű biciklis felvonulás hazai meghonosításának gondolata. (A tweed run történetéhez egyébként hozzátartozik az a kampány is, melyet Károly herceg indított a gyapjú hírnevének fellendítése és környezeti előnyeinek népszerűsítése céljából, s amelynek egyre több támogatója van világszerte.)

Weiss Manfred Az április 11-ei budapesti Tweed Run felvonulásnak vannak hazai vonatkozásai is: az idei program a költészet napja, valamint a Csepel gyárat alapító Weiss Manfréd 158. születésnapja előtt is tiszteleg. És mint a korábbi felvonulásokat, ezt is színes programok kísérik: most sem marad el a Legjobban Öltözött Tweed Legény és Leány megválasztása, de díjat kap a Legjobb Veterán/Vintage/Retro és a Legjobban Feldíszített Bicikli gazdája, sőt a legkackiásabb bajusz viselője is.

A korábban a városligeti Pántlika Bisztróból mint törzshelyről induló menet gyülekezője idén a Táskarádió Eszpresszónál lesz, de később is lehet csatlakozni a konvojhoz; s a biciklizés során többször meg lehet állni beszélgetni, fényképeket készíteni, sőt táncos flash mobokra is sor kerül: tavaly több mint kétszáz résztvevő swingelt a Pepita Táncegyesülettel, idén a charlestont lehet majd kipróbálni velük.
 
Érdemes tehát kicsinosítani a bicikliket, elővenni a múltidéző ruhákat, s nyeregbe pattanni ezen az áprilisi hétvégén – az élmény garantáltan nem marad el!

 

A kép forrása a Tweed Run Kerekezés blogspot oldala.

 

Forrás: recity.hu