Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tovább szennyez a volt Óbudai Gázgyár

  • 2017. szeptember 06.
  • PKata

gazgyarAz egykori Óbudai Gázgyár kármentesítéséről nyilatkozott a 24.hu-nak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A területen a gyár több mint hét évtizedes működése alatt felgyűlt a gáz tisztításának mellékterméke, amelynek eltávolítására egyszerűen kevés pénzt szán az állam, pedig egy több mint 10 milliárdos projekt, amelyen a szakérő szerint nem lehet spórolni.

 

Csaknem 200 ezer tonna cianiddal, arzénnal és egyéb fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszáról van szó, amelynek egy része mérgező és rákkeltő. A területet 1995-ben a Főgáz vásárolta meg, vállalva a kármentesítést, ami azóta is várat magára, a lerakott veszélyes hulladék pedig azóta szennyezi a talajvizet és a talajt, ráadásul alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik, sárga, jellegzetes szagú folyadék formájában. A szakvélemények szerint az elkészült kármentesítési tervnek megfelelően a szennyező források megszüntetésére, valamint teljes talajcserére van szükség.

A Greenpeace helyzetértékeléséből kiderül, a helyzet olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

Tavaly év végén úgy tűnt, érdemi intézkedés történik, miután pályázatot írtak ki a terület rekultivációjára. A közbeszerzési eljárás viszont eredménytelenül zárult. A 24.hu forrásai szerint egyszerűen azért, mert alulbecsülték a rekultiváció összegét, amely 20-25 milliárd forint is lehet, ennek ellenére a Főgáz Zrt. csak maximum 10 milliárd forintot biztosított volna a munkálatok elvégzéséhez.

Új pályázat kiírásáról még nem született döntés.

 

Forrás: http://nepszava.hu