Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint hulladékvadászat

  • 2017. április 30.
  • CsViki

Tavaly január óta sokat fejlődött az illegális szemétlerakásokat feltérképező Hulladékvadász.hu – az internetes oldal mára környezetvédelmi hírportállá, egyben országos mozgalommá vált. A hulladékvadászokhoz naponta három-négy bejelentés érkezik. A honlapon egyéni rovatokat, cikkeket, saját kép és videóanyagokat olvashatnak, nézhetnek meg a téma iránt érdeklődők.

Egyfajta mozgalmat indítottunk el 2016 januárjában a Hulladékvadász.hu internetes oldallal – mondta el a Magyar Időknek Szebenyi Péter. A portált alapító és üzemeltető környezetmérnök szerint az elmúlt bő egy év alatt sokakat sikerült rábírniuk arra, hogy szánjanak legalább öt percet az általuk tapasztalt illegális hulladéklerakók dokumentálására. Azért, hogy a bejelentők tevékenységét megkönnyítsék, tavaly áprilisban megjelent az androidos telefonokra szánt hulladékvadász-applikáció, így manapság átlagban napi három-négy bejelentés érkezik a portálhoz.

A kezdeményezőknek a környezetükre igényes polgárokkal ellentétben a hivatalokkal jóval nehezebb dolguk volt. Az első alkalommal az önkormányzatok, a hatóságok nem tudták, hogy kik ők és mit akarnak. – A XIV. kerületi Öv utcai hulladékhelyzetet bemutató bejegyzés kapcsán először senki nem jelzett vissza, a hatóság és az önkormányzat sem. Ám amikor drónnal kimentünk, egy kereskedelmi televízió híradója már kíváncsi lett arra, hogy mit láttunk, mit találtunk – emlékezett az alapító. Hozzátette: a televíziós megjelenés után az önkormányzat azonnal nekiállt takarítani. Utána kikérték a takarítás költségeit, ebből kiderült, hogy a többnapos gépi munka 15 millió forintba került, és a kézi erős mentesítést még nem is számolták bele a költségekbe.

 

 

Illegális hulladéklerakás

 

 

A portál hozzáállására jellemző, hogy itt nem ér véget a történet. – Azt tervezzük, hogy megkeressük az önkormányzatokat, hogy mennyit kell költeni az illegálisan lerakott hulladék eltávolítására, így a polgárok láthatják, mennyibe kerül nekik, a köznek mások gondatlansága, szabálytalansága – jegyezte meg Szebenyi Péter. Hozzátette: munkájuknak mára meglett az eredménye, pozitív visszajelzéseket kapnak az önkormányzatoktól is. – Örülnek, mert sok járőrfeladatot megspórolnak azzal, hogy szinte naprakész szeméthelyzetet kapnak a honlapunkon – tette hozzá a szakember.

Szebenyi Péter hangsúlyozta, hogy a Hulladékvadász.hu ma már nem csupán egy bejelentőhonlap. Tavaly ősszel elindult az oldal a rovatosodás útján, onnantól kezdve a portál már nemcsak az illegális szemétlerakásokkal kapcsolatos bejelentéseket tartalmazza, hanem érdekes rovatokat, egyedi cikkeket is a hulladékokkal kapcsolatban. A honlap több személyt is megkeresett, például egy gödöllői, négygyermekes családanyát, aki a háztartás hulladék nélkül rovatot vezeti, a tudatos hulladékcsökkentéshez ad gyakorlati tanácsokat. A Facebookon van egy kreatív hobbicsoport 105 ezer taggal, ők a hulladékok újrafelhasználásával kapcsolatos ötleteiket osztják meg.

 

Forrás: Baranyai Gábor, magyaridok.hu