Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Teszt: El sem hinné, mik derültek ki az ökotisztítószerekről

  • 2014. szeptember 20.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 db "ökonak" nevezett tisztítószert tesztelt, a vizsgálatok főbb szempontjai a következőek voltak: Rendelkezik-e a termék független minősítéssel (ökocímkével)? Feltűntetik-e a tisztítószer biztonsági lapján a termék lehetséges veszélyeit? Tartalmaznak-e kritikus (pl. irritatív, vagy allergén) anyagokat? Felsorolták-e a címkén a tisztítószer valamennyi összetevőjét? Csak a legkárosabb anyagokat vonták ki a gyártók a termékükből, vagy valóban természetes összetevőkből, maróhatás nélküli tisztítószert készítettek?

A teszten több termék is elbukott, némelyik tartalmazott irritatív vagy allergén anyagokat is, nem igazán tüntették fel az összetevőket és volt olyan is, amely nem is rendelkezett független ökominősítéssel.
Egy ökotisztítószertől elvárható, hogy ne tartalmazzon irritatív anyagokat, viszonylag sok természetes összetevő legyen benne, és mentes legyen a szintetikus színezékektől és illatanyagoktól. A kiválasztott szereket az összetétel, a címkézés és a független minősítő védjegy alapján értékelték. A termékek között igen jelentős különbségek voltak: pár cég csupán a legkárosabb anyagokat vonta ki a termékéből, más gyártók viszont valóban természetes összetevőkből, maró hatás nélküli tisztítószert készítettek.

A teszt során mindegyik termék 10 pontról indult, ebből vontak le, vagy adtak hozzá pluszpontokat. Azok a termékek, amelyek magukra öko/bio/környezetbarát megnevezéseket használtak, de nem rendelkeztek független minősítéssel, automatikusan az utolsó helyre kerültek, azok a termékek viszont, amelyek több független minősítő által kiadott ökocímkével is rendelkeztek, pluszpontot kaptak. Pontlevonás járt viszont, ha a terméken nem jelölték a tisztítószer biztonsági lapján szereplő valamelyik lehetséges veszélyt, illetve ha egyáltalán nem jelezték a biztonsági lapon szereplő veszélyeket és levontak bizonyos kritikus anyagokért is. Pluszpontot kaptak a termékek, ha a csomagoláson nemcsak általánosságban jelölték a összetételt, hanem pontosan felsorolták az összetevőket.

A teszten a legtöbb pontot, 12-t a Sodasan általános tisztítószer kapta, mögötte végzett 11 ponttal a Sonett általános tisztítószer, 9 ponttal a KLAR univerzális tisztítószer és az ECOVER tisztítószer, míg a Citromax általános tisztítószer és a nature Denkmit (DM) - folyékony tisztítószappan 8-8 pontot szerzett. A Rossmann domol nevű márkája és az Orgalco bio cleaner általános tisztítószer 7-7 pontot szerzett, az Ahimsa - Tulasi, az Almawin tisztítószer, a Frosch univerzális tisztítószer, az Iecologic mosogatószer, valamint a Zöld Lomb - általános ökotisztítószer viszont 0 ponttal zárta a tesztet.

Általánosságban elmondható, hogy az összetevőket nem tüntetik fel elég konkrétan, ezért pontlevonás járt a félinformációkért, valamint a félrevezető információkért, de az iritatív és az allergén összetevők miatt is. A tisztítószer-teszten pontot vontak le a 11-es PH-nál erősebb lúgosságért, ugyanis ez a természetes, öko, azaz szelídnek pozícionált szerhez képest túlzottan maró hatásnak tekinthető.

A Rossmann és a Zöld Lomb termékben is megtalálható a methylisothiazolinone nevű tartósító és biocid/fertőtlenítő hatású anyag, ami több kutatás szerint is allergizál, sőt egyes vizsgálatok alapján az idegrendszerre nézve mérgező. Több zöld- és fogyasztóvédő szervezet is felhívta a figyelmet, hogy ajánlatos lenne ezt az anyagot kivonni a tisztítószerekből.

A szintetikus illatanyagok közül szintén több allergizáló anyagot találtak: ilyen volt például a Rossman Bomol termékében található butylphenyl methylpropional, ami ráadásul az immunrendszert is károsíthatja.

A színezékek közül a Tulasi termékében volt CI 19140, azaz tartrazin, melyről ismert, hogy gyermekeknél hiperallergiát okoz, egyébként is allergén hatású, emiatt több ország is korlátozta a használatát. Szintén a címke szerint a Tulasi terméke tartalmazott CI 42090-et, (brillant kék), aminek az USA élelmiszerbiztonsági hatósága szerint lehetséges mérgező mellékhatásai vannak.

A tesztben pár termék annak ellenére, hogy ökotisztítószernek nevezi magát, összetétele nem ezt indokolja, ezenkívül több zöldnek mondott termék nem rendelkezik tanúsítvánnyal, pedig környezetbarátnak csak tanúsított terméket lehet nevezni. A hatályos jogszabály kimondja, hogy „környezetbarát megjelölés (29/1997. (VIII. 29.) KTM rendelet) meghatározott minősítési eljárást követően tüntethető fel a terméken, vagy ennek csomagolásán”.

A TVE felhívja a figyelmet, hogy tisztítószerek esetében a legelterjedtebb minősítő címkék az EU Ecolabel, a magyar Környezetbarát Termék címke, valamint a különböző uniós és nemzeti (ökológia termelésből származó) biotanúsítványok. A vizsgált termékek közül az Ahimsa, Almavin, Frosch, Iecologic, és a Zöld Lomb márkájú termékeken viszont nem volt független, megbízható tanúsításból származó ökocímke, ugyanakkor a termékeken kifejezetten a „környezetbarát” vagy „öko”, „bio” megnevezés szerepelt.

Mint írják, ajánlatos odafigyelni arra is, hogy a tanúsításokat nem márkák, vagy termékcsaládok kapják, hanem egyes termékek, így például van tanúsított Frosch tisztítószer, de nem mind az.

A TVE a teszt során a mosóhatást nem értékelte, így előfordulhat, hogy a lepontozott termékek - bár kevésbé "zöldek" - mégis hatékonyabban tisztítanak. További részleteket a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvashat.

Forrás: hvg