Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tengeri madarak már műanyagot pottyantanak

  • 2018. július 27.
  • Csilla
A legújabb vizsgálatok szerint a tengeri madarak szállíthatják a műanyag mikroszemcséket az óceánokból a szárazföldre.

A műanyagok, a kidobom-eldobom kultúránk elpusztíthatatlan ereklyéi, mindenütt jelen vannak az óceánokban, és beépülnek a tengeri sóktól kezdve a tengeri madarak testébe. A legfrissebb tanulmányok szerint a tengeri madarak ürülékén keresztül újra a szárazföldre kerülhetnek az óceánokat szennyező műanyagok. A tengeri madár kolóniák körül gyűrűző átható fehér csíkok műanyag szennyeződések, amelyek mérgezik a talajt és valószinűleg visszajutnak a tengerekbe.

A tanulmány, amely a Kanada Labrador félszigetének fagyos vizeiben élő északi sirályhojszákat vizsgálja, elsőként mérte meg a tengeri madarak guánójának műanyag tartalmát. Az ötlet akkor született, amikor a tengeri madarak műanyag emésztését vizsgaló kutatók kávezás közben azon elmélkedtek, hogy vajon hol végzi a madarak gyomrában talált hulladék.

“Azt gondoltuk, hogy nézzük meg, mit találunk a madarak emésztési folyamatának végén” - mondta Jennifer Provencher, az Acadia Egyetem (Wolfville, Nova Scotia állam) tengeri ökológusa és a tanulmány fő szerzője.

Helyi Inuit eszkimó vadászok begyűjtöttek 30 sirály féle tengeri madarat, amelyek tízezrével fészkelnek a Baffin szigetek sziklás partvidékén, Nunavut tartományban. A kutatók elemezték a madarak gyomrát és emésztőrendszerét. Döbbenetes dolgokat találtak.

“Szinte mindegyik madár gyomrában felleltük a műanyag szennyeződéseket” - mondja Provencher. “A felének mikroműanyag volt az ürülékében.” A legtöbb porszemnyi kék műanyag mikroszál, de volt köztük fekete és piros is. Provencher megprobálja megfejteni a színek jelentőségét. Az ürülékekben található műanyag szennyeződések valószínűleg nagyobb darabok emésztési maradékának és a környezetünkben mindenütt jelenlevő mikroszálas műanyagok elegye.


A legújabb kutatások kimutatják a tengeri állatok szerepét abban, ahogy a műanyag bejárja az ökoszisztémát, mondja a torontói egyetem ökológusa, Chelsea Rochman, aki szintén a tengeri ökoszisztémák szennyeződéseit tanulmányozza, bár közvetlenül nem volt részese ennek a legújabb tanulmánynak.

tengeri madár műanyag hálóban

 

“Szerintem az az érdekes, hogy ezek a madarak  messze kijárnak a tengerre táplálékot gyűjteni, és most kijönnek a szárazföldre, és ezáltal részeseivé válnak a műanyag körforgásának.” - mondja Rochman. “Meglepő lenne, hogy az ürülékükben felleljük? Nem valószínű. El kellene komolyan gondolkozni? Valószínű.”

Provencher azt gyanítja, hogy a sok műanyagot fogyasztó madár, amely ugyanarra a helyre pottyantja ürülékét, gyűrűszerűen halmozódó műanyag szennyeződést rétegel a kolóniák körűl. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a tengeri madarak vegyi szennyeződéseket szállítanak az óceánból a szárazföldre, pl. diklór-difenil-triklóretánt és poliklórozott bifenileket. Nem csak a műanyag mikroszemcsék terhelik a környezetet, hanem más hormonális rendszert károsító vegyi anyagok és toxikus vegyületek is beszivárognak a földbe. Ráadásul a műanyagok mágnesként vonzzák a vízi szennyeződéseket.

Becslések szerint évente 4.4 - 12.7 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, ahol az több mint 100 tengeri madár faj emésztőrendszerébe jut be közvetlenül vagy a táplálékul szolgáló zsákmányuk által.

“Minel több műanyag kerül a madarak gyomrába, annál többet ki is ürítenek” - mondja Provencher. “Ez azt jelenti, hogy a több tízezres kolóniákban élő madarak esetében valóságos ökoszisztémát veszélyeztető tényezővé válik a szennyezett guánó.
A tudósok még nem ismerik az ürülékekben fellelhető műanyag szennyeződés talaj és tengeri ökoszisztémára gyakorolt pontos hatását.

“Mi csak a korai eszmélés szakaszában vagyunk, hogy megértsük mi zajlik a guáno és a műanyag szennyeződések körül.” – mondja a tanulmány társszerzője Mark Mallory, aki szintén az Acadia Egyetem kutatója. A legrosszabb feltételezések szerint, Mallory szerint, a műanyag szennyeződések megfertőzhetik a tengeri táplálék láncot és így elérhetik a nagy ragadozókat, ezáltal koncentrálódik a szennyeződés. Idén nyáron a kutatók tanulmányozni fogják a műanyag szennyeződések ökoszisztémára gyakorolt hatását a sirályhojsza kolóniák körül észak Kanadában.

 

Fordította: Bentamra Csaba

Cikk és kép forrása: https://www.hakaimagazine.com/news/seabirds-are-pooping-out-plastic/