Hírek téma szerint

Amikor a környezetvédelem hulladékos vonatkozásairól beszélünk, többnyire a szelektív hulladékgyűjtés jut az emberek eszébe. Holott ennél jóval többről van szó. Mind a hazai, mind az EU-s szabályozás elvi szinten a megelőzést tartja a legfontosabbnak. A hulladékpiramis alapja lenne az, hogy ne is keletkezzen végleges hulladék, hogy az anyag- és energiafelhasználásunk fenntartható szinten maradjon. Ezt követi az újrahasználat, majd az újrahasznosítás, végül az elkerülhetetlenül keletkező végleges hulladék ártalmatlanítása, égetése, lerakása. Hogy a gyakorlat mit mutat, miről szólnak a hírek a hulladék-fronton, az alábbi tematikus hírgyűjtemény tartalmazza:
2017. június 27.

Itt a nyár, kezdődik a vakáció, tervezzük szabadságunkat – de vajon hogyan lehetnénk öko-turisták, azaz nyaralhatnánk környezettudatosabban, úgy, hogy pihenésünknek a lehető legkevesebb negatív környezeti hatása legyen?

2017. június 27.

Vizes csatornából Zöld Csatorna: mindenki számára nyitott városi kertészeti projektet indított a thyssenkrupp 2017. június 1-jével központjában az “Európa Zöld Fővárosa – Essen 2017” program részeként Németországban.


2017. június 25.

A Budapesttől ötven kilométerre található galgahévízi ökofalu az egyik legismertebb az országban. A társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontból fenntarthatóra tervezett közösség célja, hogy az ott lakók ökológiai lábnyommal mérhető fogyasztási szokásai ne haladják meg azt a mértéket, amellyel már a következő generációk esélyeit rontanák.

 

2017. június 23.

Egyre népszerűbbek a termelői piacok, tavaly már 261 működött az országban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már egy internetes piackeresőt is működtet.

2017. június 22.

Valahol mindig is sejtettük, hogy autóval járni, meg zsákszám vásárolni a műanyagflakont és a petpalackot nem túl környezetbarát. Az utóbbi években egyre sürgetőbbé válik a probléma: a klímaváltozás hatásait a saját bőrünkön is érezhetjük. Szülőként most már tényleg komolyan el kell gondolkodnunk azon, a saját kényelmünk tényleg annyira fontos-e, hogy a dédunokáink majd egy műanyag szeméthegyekkel tarkított sivatagban éhezzenek?

2017. június 22.

1 liter palackozott víz előállításához nagyjából 3 liter csapvíz kell a kinyeréstől a palackozáson át a szállításig, ennyi a palackozott víz vízlábnyoma. A nagyobb fogyasztás nagyobb profitot hozna a vízszolgáltatóknak, ők azonban a haszonnál sokkal fontosabbnak tartják a palackozott víz okozta társadalmi és környezeti károkat.

2017. június 21.

2011-ben Antoine Repessé fotós elhatározta, hogy egy ideig nem dobja ki újrahasznosítható „szemetét”. Négy évvel később igazán ütős, #365 Unpacked címet viselő fotósorozatában örökítette meg a végeredményt.

2017. június 21.

Az én életemben sosem volt jelentős része a vízparti időtöltésnek vagy a napozásnak, de én már úgy szocializálódtam, hogy ha jön a bikiniszezon (= nyár), akkor jönnie kell az új bikininek is, követni kell a trendeket. 2017-ben a bikinitest kifejezéssel a női portáloknál is egyre óvatosabban bánunk a – szerencsére  egyre erősödő testpozitív mozgalmak miatt. Az olcsó anyagból készült, egynyári fürdőruhákról pedig a tudatos divat egyik terjesztőjeként beszéllek le benneteket.  írja Mengyán Eszter a vous.hu-n.

2017. június 21.

Egy régió – egy szolgáltató, ez az alapelve az áprilistól fokozatosan bevezetésre kerülő regionális hulladékbegyűjtési rendszernek. Az NHKV Zrt. célja, hogy országszerte egységes és arányos hulladékszállítási szolgáltatás alakuljon ki, és év végére lehetőleg mindenhol bevezetésre kerüljön a szelektív hulladékgyűjtés. A rendszer bevezetésének következményeként ugyanakkor csökken a szolgáltatók száma, és kérdés, mi lesz a sorsa ezeknek a cégeknek – írja a Pesti Srácok.

2017. június 21.

A múltheti Hegyvidék Napokon mutatta be a több mint öt éve működő Felelős Gasztrohős Alapítvány azokat az alapanyagokat, amikkel simán kiválthatjuk a trendi „superfoodnak” kikiáltott ételeket, mint például a chia mag, a quinoa vagy a kesudió. De megtudhattuk azt is, hogy mit és hol érdemes keresni az országon belül. Kőfaragó Annának köszönhetően pedig az egészről szórakoztató, szuperhősös infografikák is készültek, melyeken minden információ megtalálható az alapanyagok pozitív hatásain át a beszerzésig.

2017. június 20.

A könyv érték, ezért nem szeretnénk, ha hulladékká válna.

2017. június 14.

piknikMegérkezett a tavasz, és vele együtt a kiránduló idő! Töltsünk hát minél több időt a szabadban – és közben ne feledkezzünk el a környezetvédelemről sem. A napidoktor oldal gyűjtötte össze, hogy élvezhetjük a természetet azzal harmóniában.

2017. június 14.

kislábnyomA kislábnyom kampány a  2005-ben alakult GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete (GD) projektje, mely szervezet számos hazai környezetvédelmi szervezettel valósított már meg közös programokat.

2017. június 14.

freeganA freegan (szeméthalászat) egyre kiterjedtebb mozgalom. Környezettudatos polgárok táplálkoznak kukából. Ön megtenné?

2017. június 14.

veresegyhaz_hulladeklerakoNem megfelelő engedéllyel zajlott a szemétégetés a veresegyházi hulladéktelepen. A kormányhivatal közigazgatási eljárást indított.

 

2017. június 14.

TrumpAz amerikai szövetségi állam eszerint a jövőben Kínával közösen munkálkodik az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának korlátozásán. Donald Trump még semmit nem tweetelt az ügyben, de a véleménye borítékolható.

2017. június 14.
Folynak a tárgyalások a Hulladék Keretirányelv célszámainak felülvizsgálatáról, Magyarország pedig jelenleg is rosszul áll a hulladékok újrahasznosításával. Bár a szelektív gyűjtés önmagában nem elég, a csomag sok olyan javaslatot is tesz, amelyek hosszú távon a körforgásos gazdaság céljait támogatják.
2017. június 14.

Gellért-hegyAz Önkéntes Környezettisztítók és Hulladékvadász.hu főszervezésével életre hívott kirándulással egybekötött szemétszedés eseményén körülbelül 100 zsáknyi szeméttel lett kevesebb Budapest egyik közkedvelt turisztikai helyszínén, a Gellért-hegyen.

2017. június 14.

WMFDEgyáltalán, mi szükség van húsmentes világnapra? Jó kérdés. Miért kellene megváltoztatni milliók étrendjét egyetlen napra? Igazán egyszerű. Egyetlen egy húsmentes világnap jótékony hatása is sokat számít.

2017. június 13.

Aki volt már garázsvásáron és tetszett neki, vagy aki még nem volt, de hallott róla és szívesen kipróbálná; minden érdeklődőt szeretettel várunk július 1-jén a Humusznál!

2017. június 07.

Torontóban, a minden évben június 5-én rendezett környezetvédelmi világnap eseményeinek megszervezéséért felelős kanadai nagyvárosban fesztivállal köszöntötték bolygónkat, természeti kincseit, egyben felhívták a figyelmet a világszintű környezetszennyezésre. Az eseményt mégsem a torontói ünnepléssel, hanem inkább a szennyezés legkülönbözőbb jelenségeivel illusztrálták a hírportálok. És ez nyilván így helyes, hiszen a sokszor sokkoló fotókkal rögtön kézzelfoghatóbbá válik a probléma. 

2017. június 07.

A másodikos vonalazású füzet harmadik osztályban már használhatatlan, ahogy a korong, a pálcika, vagy a logikai készlet is csak a szemétbe kerülne. Miért ne lehetne ezeket odaadni valakinek, akinek nagy szüksége van rá?

2017. június 06.

Új digitális hulladékkereskedelmi rendszer került bevezetésre. A hulladékkereskedelmi online piactér működéséről, létrejöttének okairól, a fejlesztési igényekről, jövőbeni tervekről kérdeztük Csonka Jánost, a recytrader.com megalapítóját.

2017. június 06.

Nem rendelkezik megfelelő hulladékgazdálkodási engedéllyel Veresegyház önkormányzata, ezért leállíttatta a város Ivacs településrészén található hulladéktelepen a szemétégetést a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala – írta a szombati Népszava.

2017. június 02.

Egy bálna gyomrában talált hatalmas mennyiségű műanyaghulladékot tett közszemlére egy kiállításon a Bergeni Egyetemi Múzeum pénteken

Oldalak