Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tájsebészet kampányindító a HuMuSz Házban

  • 2004. február 10.
  • humusz
Ma délelőtt, Dr. Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter, a program fővédnökének a részvételével nyitottuk meg a Tájsebészet 2004. évi kampányát. részletek:
A program miniszteri prezentációval indult, amelyben Dr. Persányi Miklós bemutatta a szaktárca 2004. évi terveit, célkitűzéseit hazánk környezeti állapotának javítása érdekében. Külön szólt a Tájsebészet jelentőségéről, eddigi eredményeiről, a minisztérium és a HuMuSz együttműködéséről.

Miniszter Úr tájékoztatóját követően Szilágyi László, a HuMuSz alelnöke szólt a jelenlévőkhöz, kiemelve azt, hogy országos mozgalomként a Tájsebészet máris komoly sikereket ért el az illegális hulladéklerakók elleni küzdelemben.
A Tájsebészet kapcsán egyre több önkormányzat, kistérség mozdul meg, folyamatosan növekszik azon közszolgáltatást, hulladékelhelyezést végző cégek száma, amelyek a programot támogatják, sőt, a tavalyi évben KAC-ból is lehetett pályázni lerakófelszámolásra. Azaz mind a társadalmi, mind a szolgáltatói, mind pedig az állami források hosszú távon is körvonalazódni látszanak.. Ha ez a struktúra kialakul, az rövidtávon is érezhető javulást eredményezhet hazánk környezeti állapotában.

Sipos Jánosné, Rózsaszentmárton Polgármester Asszonya felszólalásában megemlítette, hogy a kistelepülések összefogása példamutató lehet a Tájsebészetben is, és a helyi erők mozgósítása önkormányzati szintről is lehet olyan eredményes, mint máshol a társadalmi erők által elindított kezdeményzések. Nagyon fontos felismerés az is, hogy egy önkormányzat integráló szerepe döntő fontossságú lehet helyi környezetvédelmi problémák hosszú távú megoldásában.

Krakóczkiné Tóth Éva, a tavalyi győztes Boldogi Tájsebészek vezetője bemutatta a községet, és azt a helyi összefogást, ami a tavalyi kiírásban országos szinten a legeredményesebbnek bizonyult. Külön említést érdemel, hogy a Cigány Kisebbségi Önkormányzat segítségével a település cigánytelepét is sikerült teljesen rendbe tenni, sőt, a lehetőségek továbbgondolásával, célpályázatok segítségével azóta 11 főnek munkahelyet is lehetett teremteni a településen!