Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szupermarketek, itt az idő!

  • 2018. január 23.
  • PKata

IcelandA brit Iceland nevű, elsősorban fagyasztott élelmiszereket forgalmazó áruházlánc a napokban jelentette be, hogy 5 éven belül megszabadul mindenfajta műanyag csomagolástól, ezzel is elősegítve a műanyagszennyezés hatékony csökkentését.

 

Korábban nyilvánosságra került az az adat, hogy a brit áruházláncok évente csaknem 1 millió tonna műanyag csomagolási hulladékot termelnek. Ez a mennyiség 2,5 centiméter vastagon tudná beteríteni London egész területét, a külvárosokat is beleértve.

Ezek a hatalmas áruházláncok azonban mind a vásárlóiktól függenek, oafigyelnek arra, mit szeretnének a hozzájuk betérők, a változás ezért nagyban függ a fogyasztok akaratától. Léteznek közösségek - mint például a nemzetközi SumOfUs - , mely olyan emberek millióit képviseli, akik rendszeresen szupermarketekben vásárolnak. Ha ezek a közösségek összefognak, akkor együttesen befolyásolni képesek az áruházláncokat, hogy kövessék az Iceland példáját és cseréljék le a műanyagcsomagolást, örökre.

műanyaghulladék

 

A műanyag, ami az óceánba kerül, veszélyezteti nemcsak az ott élő állatokat, külső sebeket és belső sérüléseket okozva (emlékezzünk csak a teknős orrába fúrodott szívószál borzalmas képeire!), de mivel a tengeri élőlények el is fogyasztják azokat, így végső soron a mi asztalunkra kerül mindez a mérgező szennyezés.

Az Iceland vállalat igazgatója, Richard Walker azt mondta: A világ végre ráébredt, hogy a műanyag túlhasználata milyen veszélyeket rejt. Minden percben egy kamionnyi ilyen típusú hulladék kerül be  az óceánokba, veszélyeztetve a tengeri élővilágot és végső soron az emberiséget is. A felelősség most a forgalmazóké...állást kell foglalnunk és  igazi változásokat kell elérnünk.

 

Reméljük, a jó példa követőkre talál!

 

 

Forrás: https://actions.sumofus.org