Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szükség van a magas hasznosítási célszámokra

  • 2015. június 29.
  • Csilla

A műanyagújrafeldolgozó ipar is szeretné, ha megtartanák a tavalyi Körkörös gazdaság csomagban szereplő újrahasznosítási célszámokat.

Egy tanulmány szerint 80.000 új munkahelyet és jelentős CO2 kibocsátás csökkenéssel járna a 2020-as 45%-os és a 2025-ös 60%-os műanyag csomagolásihulladék újrafeldolgozási célszám.

A csomagot jelenleg felülvizsgálják, így félő, hogy a célszámokat gyengítik vagy teljesen eltörlik. A Plastics Recyclers Europe (Európai Műanyagújrafeldolgozók) elnöke, Ton Emans felhívta a figyelmet arra, hogy a célszámok önmagukban nem elegendőek.  Egyéb meglévő akadályokat is el kell hárítani pl. alacsony begyűjtési arányok, műanyag termékek újrafeldolgozásának nehézségei és alacsony igény az újrafeldolgozott műanyag iránt.

Ma az EU-ban alig 40%-át a csomagolási hulladéknak gyűjtik be, ebből 34% jut el a feldolgozóipar számára és mindössze 25%-a a keletkezett hulladéknak kerül ténylegesen újrafeldolgozásra.

Ahhoz, hogy a 2020-as célszámot el lehessen érni, 20%-kal kell növelni az újrahasznosítás kimeneti arányát.

Az EEB elmondása szerint új tanúsítási rendszerre volna szükség annak érdekében, hogy az exportált hulladék újrafeldolgozását biztosítsák, illetve EU szerte magasabb termékdíjat kéne a nem újrahasznosítható termékekre kivetni.

Forrás: ENDS Europe