Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szexuális és testi erőszakhoz vezet a fast fashion diktálta őrült tempó

  • 2018. június 06.
  • sklania

A fast fashion, a folyamatosan, heti-kétheti-havi ciklusban cserélődő kollekciók diktálta őrületes munkatempó a nagy divatmárkák ázsiai gyáraiban dolgozó nők zaklatásához, az ellenük irányuló erőszakhoz vezet, állapította meg két, egymástól függetlenül készült tanulmány, melyeket a Global Labour Justice nevű jogvédő szervezet a múlt héten hozott nyilvánosságra, írja a Guardian.

 

 

A jelentések a H&M és a Gap bangladesi, kambodzsai, indiai, indonéziai és Sri Lanka-i üzemeiben végzett interjúkon alapulnak. A gyárak több mint 540 dolgozója számolt be konkrét erőszakról, vagy erőszakkal való fenyegetésről.

 

Tola Moeun, a felmérésben részt vevő Central Cambodia nevű kambodzsai civil szervezet igazgatója szerint a H&M és a Gap ellátási láncának irreális elvárásait teljesíteni próbáló varrónők számára a testi abuzus "mindennapi realitás". A zaklatás ráadásul az esetek többségében rejtve marad, mert az állásukat féltő nők nem jelentik.

 

Jennifer Rosenbaum, a tanulmányokat közlő Global Labour Justice amerikai részlegének igazgatója szerint "meg kell értenünk, hogy a nemi alapú erőszak a globális ellátólánc struktúrájából fakad. A H&M és a Gap fas fashionje teljesíthetetlen termelési célokat tűz ki, a gyárak pedig egymás alá vágnak árban, ennek eredményeként a gyárakban dolgozó nők túlhajszoltak, alulfizetettek, és rendkívül nagy nyomás alatt dolgoznak".

 

A jelentésekben felkavaró eseteket ismertetnek. Az H&M egyik indiai gyárában - 235 indiai üzem dolgozik be a svéd divatcégnek - áprilisban egy bérvita során az egyik varrónőt főnöke a hajánál fogva rángatta és arcba vágta, miközben arról üvöltözött, hogy "te kurva, a kasztodhoz tartozó embereknek ott volna a helyük, ahol a papucsot tartjuk". Egy másik üzem dolgozója arról számolt be, hogy szimplán megverték, amikor nem sikerült teljesítenie az irreális normát. "Még dolgoztam, amikor a főnököm mögém jött üvöltve, hogy nem teljesítettem a kvótát. Kirángatott a székemből, és ütni kezdett. Majd felrángatott a padlóról, de újra a földre lökött, és megrugdosott" - mondta.

 

Az egyik Sri Lanka-i üzem dolgozója szerint főnökeik direkt szemétkednek azokkal a varrónőkkel, akik ki merik kérni maguknak, ha fogdossák őket. "Őket olyan gépekhez ültetik, amik nem működnek rendesen. Nem is javítják meg ezeket, de a dolgozót leszidják, ha nem teljesíti a normát".

 

 

A Gap és az H&M a Guardian megkeresésére közölte, hogy kivizsgálják a jelentésben foglaltakat.

 

 

forrás:

https://444.hu/2018/06/05/szexualis-es-testi-eroszakhoz-vezet-a-fast-fas...