Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeretsz piacon vásárolni?

  • 2017. június 23.
  • CsViki

Egyre népszerűbbek a termelői piacok, tavaly már 261 működött az országban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már egy internetes piackeresőt is működtet.

temelői piac

 

A termelői piacokon elsősorban a friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, valamint az ökológiai termékek jutnak el – közvetlenül – a fogyasztóhoz, miközben nemcsak vásárolhatunk, de kóstolhatunk is, és megtudjuk, honnan jön a termék, mit kínál az árus, hová kerül a pénzünk - írja összeállításában a NAK.

A termelői piacok száma évről évre növekszik, 2016-ban már 261 termelői piac működött az országban. A termelői piacokon a kistermelők csak a saját maguk által megtermelt, illetve előállított terméket értékesíthetik.

 

Térképre tették a piacokat

A NAK országos, térképes piackereső szolgáltatással is segíti a vásárlókat és a termelőket: a felület segítségével a piacokról, valamint konkrétan az egyes termelőkről, árusokról és termékeikről is lehet informálódni. A jelentős tartalmú és folyamatosan bővülő adatbázis tartalmazza a közvetlen értékesítést segítő helyi termelői piacokat, valamint a hagyományos piacokat.

A felület többféle keresési lehetőséget is kínál, így „piac”, „termelő” vagy „termék” szerint – a kívánt megyét, vagy termék esetén a kívánt termékcsoportot kiválasztva.

 

Hogyan lehet felkerülni a térképre?

A kamara munkatársai a piackeresőt folyamatosan frissítik, biztosítva a naprakész információk elérését. Mindehhez készséggel fogadják további termelők, élelmiszer-előállítók és agrárgazdasági tevékenység keretében piacon értékesítők jelentkezését, akik számára a NAK Piackeresőben díjmentesen biztosított a megjelenési lehetőség. Aki élni kíván a lehetőséggel, a lakhelye szerinti NAK megyei igazgatósággal, illetve a kamara megyei vidékfejlesztési referensével veheti fel a kapcsolatot.

 

Forrás: privatbankar.hu