Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokan meghaltak a leomló szeméthegy miatt Srí Lankán

  • 2017. április 19.
  • PKata

A katasztrófa péntek éjjel történt Colombótól nem messze, Meetotamulla település hulladéktelepénél. Nagy valószínűséggel felelőtlenül magasra halmozták a lerakók a szemetet, és az egyik hulladékhegyet egy erős széllökés leomlasztotta.

Hétfő reggelig 29 holttestet ástak ki a szemét- és sárréteg alól. Félő, hogy többtucatnyival többen vesztették életüket. A hatóság közlése szerint harminc embert tűnt el. Tizenegy ember megsérült, őket kórházban ápolják. Az esetleges túlélők - és a halottak - utáni kutatást jórészt katonák végzik, ásókkal, kapákkal próbálják eltakarítani a helyenként nyolc méter mély hulladék- és talajréteget a romba dőlt házak fölül.

colombo

A szeméttelepre évek óta hordják Colombo hulladékát, amelybe rengeteg építési törmelék is kerül, mert a szigetország fővárosában sok az épületfelújítás. A szeméttelep egyre nagyobb lett, és egyre fenyegetőbb a körötte lakók számára, akik már többször tiltakoztak a szemétveszély miatt.

"Nem ezek az emberek költöztek a szeméthegy tövébe, hanem a szeméthegy terpeszkedett egészen az otthonukig" - idézett az AP amerikai hírügynökség egy riksasofőrt, akinek házát csodával határosan elkerülte az omlás, miközben szomszédjai közül 23-an meghaltak a saját otthonukban.

 

Forrás: http://hvg.hu/vilag

Kép: http://blogs.agu.org/landslideblog/2017/04/16/meethotamulla-1/