A sivatagi élet trükkje az őslégkondi

  • 2017. augusztus 09.
  • PKata

iránilegkkondiMiért lakhatók évezredek óta az olyan tartósan forró, száraz klímájú helyek, mint például Irán sivatagos vidéke? A kulcs a természeti törvények kihasználása, a földközelibb élet és a harmonikus alkalmazkodás lehetett.

Egyszerű építkezési technikával és a települések alatti csatornarendszer kihasználásával széltornyokat, hűtőtornyokat építettek, melyeket a mai napig használnak például Irán egyes településein - Yazd, Kashan, Nain, Bam.

szélkémény

A szélkémény egyik - az uralkodó széliránnyal ellentétes - oldala nyitott. Ezeken engedik ki az épületben felmelegedett levegőt, amely helyére hűvösebb levegő áramlik alulról. Ide pedig a távolabbi szellőzőkön beáramló, felszín alatti vízzel továbbhűtött levegő kerül a nyomáskiegyenlítődés miatt.

Léteznek négy oldalon nyitott kémények is, ezeknek oldalait a szélirány változása szerint nyitják, zárják. Az épületeket egymáshoz közel építik, hogy a lakószintek az épületek adta árnyékos zónába essenek, az apró ablakokat pedig a legkevésbé napsütötte, vastag falakba építették be.

 

Forrás: http://greenfo.hu/hirek

Új hozzászólás