Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A selejtezés 6 módszere

  • 2017. március 22.
  • PKata

messA hétköznapi zarándok blog összefoglalója. "A gondolat, hogy egy letisztult, csak a fontos dolgokat tartalmazó rendezett lakásban lakjunk, meglehetősen jó érzéssel tölt el minket. Kevesebb felesleges cucc, több megtakarított idő és pénz. A cikk néhány gyakorlati példát mutat arra, hogyan válj meg a felesleges dolgoktól. Számos minimalista koncepció segíthet neked, hogy ezt megtedd, úgy, hogy közben még élvezed is az egyszerűsítés folyamatát!"

1. KonMari módszer

Marie Kondo "Rend a lelke mindennek" c. könyvét biztosan sokan olvasták már közületek. Fontos leszögezni, hogy a KonMari módszer és a minimalizmus nem egy és ugyanaz, de egyik határozottan segíthet a másiknak. Ez a módszer is a selejtezéssel kezd, ami itt kategóriába sorolva történik, tehát például az összes pólódat kiteszed egy nagy kupacba majd egyenként végigmész rajtuk, egy kérdést feltéve: "Örömet okoz ez nekem?" A rendezés guruja szerint (Marie Kondo) ez a kérdés segít eldönteni azt, hogy megtartsd-e az adott dolgot vagy sem. 

2. Minimalista játék

A "The Minimalists" (Minimalisták) blog tulajdonosai, Ryan Nicodemus és Joshua Fields Millburn által kitalált játékos minimalista selejtezés. Egy nagyon népszerű metódus, amelyet az Instagramon ezrek játszanak, megosztva eredményeiket a #minsgame hashtag használatával. 

Alapkoncepció: A játék minden hónap elején kezdődik. A dátum megegyezik a selejtezett dolgok számával. Tehát elsején egy dologtól válsz meg, másodikán kettőtől és így tovább. Egy 31 napos periódusban, ha nem szakítod meg a játékot, akkor 496 tárggyal leszel könnyebb. Ha a minimalizmus érdekel, akkor bátran ajánlom a Minimalista Facebook csoportot. 

3. A négy dobozos módszer

Ez a módszer meglehetősen rugalmas és kevésbé drasztikus. Nincs megszabott időtartam. Ha négy kategóriába sorolod a kacatokat, minden kilógó dolognak meg lesz a saját helye. 

Alapkoncepció: feliratozz 4 darab dobozt: "Rakd el" "Adományozd el" "Dobd el" "Határozatlan" Fogd az összes kacatot és helyezd el egy dobozban. Ezt követően a doboz felirata szerint cselekedj. A határozatlan kategórián fuss át újból 1-2 hét múlva. 

4. Az "egy" módszer

Alapkoncepció: ez a módszer úgy született, hogy összecsaptak egy csomó hasonló koncepciót és ebből lett "egy". Szabadulj meg minden nap egy dologtól. Ez lehet 1 pár zokni, 1 régi öltöny, 1 szentimentális tárgy vagy 1 doboznyi kacat is. A lényeg, hogy minden nap menjen ki egy - és ez szokássá váljon. 

5. Pakoló Party  

Ismét egy módszer a Minimalisták szerkesztőitől. Ez most nem játék, hanem party. Viszont ez egy meglehetősen extrém party. Az egyik legdrasztikusabb módja a selejtezésnek. Azért nevezték el partynak, mert minden bizonnyal szükséged lesz néhány barátod segítségére. Nagy munka, de igazán eredményes. 

Alapkoncepció: Hívj át néhány barátodat és pakoljátok be az összes tárgyadat dobozokba. Az elkövetkező napokban csak azt csomagold ki, amire szükséged van. Három-négy hónap múlva lesznek érintetlen dobozok és tárgyak. Ezeket eladhatod/eladományozhatod/kidobhatod, mert határozottan nem használod őket. Tipp: ezt a metódust én akkor alkalmaznám, ha új lakásba költözök.  

6. Vállfa módszer

A háziasszonyok és úgy általában az amerikai nők nagy példaképe, Oprah hívta fel a figyelmet erre a módszerre, ami segít meglátni, hogy melyek azok a ruhák, amelyeket nem használsz. A vállfa módszer megmutatja mit nem használsz, anélkül, hogy becsomagold mindened, ahogyan a Pakoló Party esetén tennéd.

Alapkoncepció: A vállfán tartott ruhákat rendezd el sorban, a vállfák akasztói egy irányba mutassanak. Ha kiveszel egy ruhát, majd visszateszed, az adott ruhadarabod ellenkező irányban akaszd fel, ezzel jelezve magadnak, hogy azt használtad.

 

A teljes cikkért és linkekért kattintsatok ide 

Forrás: http://hetkoznapizarandok.blog.hu/

Kép: http://www.freeimages.com