Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rövidesen bevetik az első űrszemét-takarító robotot

  • 2018. június 21.
  • CsViki

A SpaceX űripari magáncég a NASA megbízásából hétfőn indította el Falcon 9 rakétáját a floridai Cape Canaveralből, 2,6 tonnányi rakománnyal. A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) küldött Dragon teherűrhajóban helyet szorítottak egy kísérleti űrszemét-takarító robot prototípusának is.

A Föld körüli pályán több ezer űrszemétdarabka kering elképesztő sebességgel: műholdak és űreszközök maradványai, apró fémtörmelékek, meg nagyjából minden, ami az elmúlt évtizedek több ezer rakétaindítása során oda került. A jövőben pályára álló műholdakat ez komoly veszélynek teszi ki, mivel egy arra száguldó szemétdarab hasznavehetetlen roncsokká teheti őket.

 

 

Abban mindenki egyetért, hogy az űrszemetet fel kell takarítani, de abban is, hogy ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni. Az ISS-re eljuttatott takarítórobot – a RemoveDEBRIS – a következő hetekben komoly teszteléseken fog átesni.

A RemoveDEBRIS-t a Surrey-i Egyetem kutatói tervezték. Az eszköz fejlesztést részben az Európai Bizottság finanszírozta. Összeszerelés után az ISS űrhajósai fogják útjára indítani. A RemoveDEBRIS többféle módszerrel próbálja majd eltakarítani a szemetet – például óriás hálókkal és szigonyokkal. Ezeket a módszereket már korábban is javasolták, mint az űrszemét eltakarításának lehetséges eszközeit, de a gyakorlatban még sohasem próbálták ki.

Ha végzett a kísérletekkel, a RemoveDEBRIS vitorlát bont, és belevezeti magát a Föld légkörébe, hogy eltávolodjon a Föld körüli pályáról. Ha a tervezők reményei beigazolódnak, a RemoveDEBRIS-t a jövőben is használhatják az orbitális pálya biztonságosabbá tételéhez.

(Popular Mechanics | University of Surrey)

 

Szerző: Hegyeshalmi Richárd

Forrás: index.hu

https://index.hu/tudomany/2018/04/04/rovidesen_bevetik_az_elso_urszemet-...