Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Róma hulladéka már csak idén kerül Ausztriába

  • 2017. július 17.
  • CsViki

A római közszolgáltató vezetője bejelentette, hogy 2018-tól nem szállítanak több hulladékot Ausztriába, saját hatáskörben fogják a hulladékot kezelni.

Róma jövő évtől maga ártalmatlanítja szemetét

 

Miután az elmúlt évben Rómának nem sikerült megoldani a keletkező hulladék kezelését, tavaly december óta rendszeresen szállítják a hulladékot az ausztriai Dürnrohr településen működő hulladékégetőbe. Jelenleg hetente egy vonatnyi hulladékot szállítanak Alsó-Ausztriába egy 70 000 tonna mennyiségre lekötött szerződés keretein belül.

A római hulladékkezelő vállalat, az AMA ügyvezetője a sajtóban bejelentette, hogy 2018-tól nem kívánnak hulladékot Ausztriában ártalmatlanítani. “A hulladékot ott kell kezelni, ahol az keletkezett” – mondta az ügyvezető.

2013 és 2016 között a hulladékégetőmű közel 100 000 tonna hulladékot már fogadott Dél-Olaszországból, de 2017. évre csak Róma hulladékának ártalmatlanítására kötöttek egy egyéves szerződést, amely tovább nem hosszabbítható meg.

Róma számára kiemelt fontosságú a hulladéktranszport, mivel helyben a tiltakozások miatt egyelőre nem találtak megfelelő megoldást. Ehhez hozzájárul az AMÁ-nál folyó nem megfelelő gazdálkodás és a korrupció, amely 650 millió eurós finanszírozási hiányt okozott a vállalatnak.

A következő hetekben a probléma tovább súlyosbodik, mivel a rómaiaknak ettől fogva minden tonna után 138 eurót kell fizetniük az ártalmatlanításért.

 

Forrás: www.dontwasteit.hu