Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Refill – töltsd újra te is!

  • 2017. augusztus 14.
  • CsViki

Nagy a hőség, járod a várost, elfogy a víz a kulacsodból. Palackozott vizet elvből nem veszel, mi hát a megoldás? A Refill mozgalom segít!

A kezdetek

Az óceánok védelmével, azon belül is elsősorban a műanyagszennyezés megelőzésével fogalkozó City to Sea bristoli civil szervezet felismerte, mennyivel egyszerűbb lenne csökkenteni a palackozott vizek fogyasztását, ha sokkal több helyen lehetne újratölteni a kulacsokat városszerte. Ezért elindítottak egy kampányt, amelyhez csatlakozva különböző vállalkozások felajánlhatják, a betérők számára, hogy újratöltik az üvegüket csapvízzel. Legyen szó kávézóról, boltokról, közlekedési csomópontokról, bárki bekerülhet az adatbázisba, és kiteheti a részvételt jelző Refill matricát. Később ingyenes mobilapplikációt is fejlesztettek, hogy a városban járva-kelve könnyen megtalálható legyen a legközelebbi ivópont. Az alkalmazás letöltői pontokat is szerezhetnek az újratöltések után, melyeket kulacsra lehet beváltani.

 

refill mozgalom

A kép forrása: refill.co.uk

 

Igazán általános problémát old meg, így aztán nem csoda, hogy a Refill mozgalom tovább terjedt nem csak az Egyesült Királyságban, de más országokban is. Népszerűségét számos előnye indokolja: kevesebb műanyagot használnak, jóval olcsóbb megoldás, mint az ásványvíz vásárlása, ráadásul a vállalkozásoknak is jól jön, hogy többen térnek be hozzájuk, hiszen így könnyen szerezhetnek új vásárlókat.

 

A kezdeményezés Magyarországon

Maroknyi lelkes önkéntesnek köszönhetően ma már itthon is beindulóban van a Refill mozgalom. A Közkutak.hu honlapon háromféle típusú újratöltő pontot tettek elérhetővé mindenki számára. Egyrészt az összes köztéri kutat, amelyek tavasztól őszig használhatók, ezeket kékkel jelöli a térkép. A piros pöttyel jelölt pontok a tűzcsapokra telepített Ivócsapokat mutatják meg. Az Ivócsap projekt szintén ugyanerre a problémára jött létre, és lényege, hogy egy egyszerű szerkezet bármely tűzcsapot képes ivócsappá alakítani, anélkül, hogy a tűzbiztonsági funkciója sérülne. Ez igazán gazdaságos megoldás, hiszen egy átlagos ivókút telepítési árából 5 darab ilyen szerkezetet lehet felszerelni a már meglévő tűzcsapokra.

 

Töltsd újra mozgalom Magyarországon

Keresd a matricát!

 

Zölddel jelölik azokat a vállalkozásokat, akik nyitvatartási időben szívesen újratöltik a betérők üvegét. Örömteli, hogy ezek a pontok folyamatosan bővülnek, és akár te is segíthetsz a terjeszkedésben azzal, ha körbekérdezel néhány helyen, hogy szívesen csatlakoznának-e. Ma már bárki megteheti ezt, hiszen elkészült a bejelentő ív, melynek segítségével könnyedén feltölthetők a térképre az új pontok.

Miután a matrica tervét a HelloNinja elkészítette, már csak a nyomtatás hiányzott ahhoz, hogy elkezdhessék használni őket a Refill pontok. Hogy segítsük a kezdeményezést, és ezáltal a palackos üdítők hulladékát csökkentsük, a Zöldbolt a matricák nyomtatásával támogatta a projektet. Természetesen magunk is csatlakoztunk az ivópontokhoz, így (ahogyan korábban is) nyugodtan kérhetitek kollégáinktól, hogy töltsék fel az üvegeteket.

 

Tetszik az ötlet neked is?

Használd a térképet, keresd a Refill matricát, és tölts újra akárhol is jársz!

Kövesd őket Facebookon! 

Végül pedig oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel, hogy terjedjen a hír!

 

Szerző: Nagybán Piroska

Forrás: zoldbolt.hu