Rebirth project

  • 2017. április 19.
  • PKata

Egy európai lakosra két tonna építőipari hulladékot termel az ágazat évente Európában. Hogyan lesz a hulladékból erőforrás? Milyen új üzleti modelleket teremt a körkörös gazdaság? Szlovéniába utaztunk jó példáért. A Rebirth nevű projekt 2014-ben zárult. Egy rendkívül sikeres tájékoztató és figyelemfelhívó konferenciasorozatról van szó, amely megértette a szlovén építőipari vállalkozók egy részével, hogyan lehet újrahasznosítani az építőipari és bontási hulladékot, és még keresni is rajta. 

Egy európai lakosra vetítve átlag két tonna építőipari hulladékot termelődik évente Európában, és ez a szám növekszik. Egy új, nem kötelező EU-protokol leírja, hogyan érdemes újrahasznosítani az építési és bontási hulladékot, ez a Rebirth projekt. Magát a Rebirth projektet is egy EU-alap, a LIFE támogatta. A 25 éves LIFE program forrásaira idén áprilistól szeptemberig lehet jelentkezni.

Az unió építőiparában a hulladék jelentős része újrahasznosítható lenne. Ez azért is nagyon fontos, mert 2020-ig 70%-os újrafelhasználási rátát kell elérnünk az építési és bontási hulladék esetében.

Mely termékeket lehet hatékonyan újrafeldolgozni? Miért fontos, hogy erre az építkezéshez közel kerüljön sor? Mibe kerül ez? A Rebirth projekt keretében nagyjából száz szlovén vállalkozó vett részt konferenciákon és bemutatókon, amelyek megadták a választ ezekre a kérdésekre.

 

Egy újrafeldolgozásra szakosodott mérnökkel és üzleti tanácsadóval, a rendezvénysorozat egyik résztvevőjével beszéltünk.

 

- Ezek az információk megváltoztatták a gondolkodásmódunkat – mondta Mirko Sprinzer. – Felismertünk új üzleti lehetőségeket. A fejlesztés során most már arra összpontosítunk, hogy a különböző szektorokból – mint az ipar, a szennyvízkezelés vagy az építési szektor – származó hulladékokat kombináljuk. A szemléletváltás abban is érződik, hogy az illegális szemétlerakók száma Szlovéniában ütemesen csökken. Az építési és bontási hulladék újrafeldolgozása tíz százalékkal nőtt, másfél százalékkal kevesebb természetes erőforrást használnak el. A Rebirth- projektet részben egy európai környezetvédelmi alap, a “LIFE”: http://ec.europa.eu/environment/life finanszírozta, amelyhez idén szeptemberig lehet jelentkezni támogatásért, hiszen nagyjából három és fél milliárd euró forrást helyez ki 2020-ig. A támogatást elsősorban az új európai építési és bontási hulladékkezelési protokollban foglaltak teljesítésére adják.

 

Forrás: http://hu.euronews.com/2017/04/07/epitoipari-hulladek-ujrahasznositasa-europai-penzbol

Új hozzászólás